ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η κατάρρευση των αγορών δεν έχει να κάνει με την οικονομία των ΗΠΑ - Τι εκτιμούν αναλυτές

Reuters: Η κατάρρευση των αγορών δεν έχει να κάνει με την οικονομία των ΗΠΑ - Τι εκτιμούν αναλυτές

Χρηματιστές σε απόγνωση από το τσουνάμι στις διεθνείς αγορές

AP Photo/Richard Drew

Η κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών τα τελευταία εικοσιτετράωρα αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάρρευση του λεγόμενου «carry trade» που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για επενδύσεις υψηλής απόδοσης, παρά μια ραγδαία αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, δηλώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.

Ενώ τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ο καταλύτης για το sell-off στην αγορά, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να γνωρίζει τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξεπούλημα της Μαύρης Δευτέρας το 1987, τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων, προσθέτουν.

Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των «carry trades», όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε δολάριο ή ευρώ.

Οι πρακτικές αυτές είναι εμφανείς, καθώς το ιαπωνικό γεν έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών που καταγράφονταν μόλις πριν από έναν μήνα.

Μάλιστα, ένας επενδυτής με έδρα την Ασία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που συναλλάσσονται βάσει σημάτων από αλγορίθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω περιοριστική πολιτική.

Ενώ οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις μετοχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αναλυτές υποψιάζονται ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται carry trades, εξηγούν γιατί δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Ξεφούσκωμα» του γεν και των ιαπωνικών μετοχών

Μέχρι τις 14.23 GMT τη Δευτέρα (5:23 μ.μ. Ελλάδα), ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε πάνω από 8% μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο, έναντι 6% για τον ευρύτερο δείκτη S&P.

«Πρόκειται για ένα ξεφούσκωμα του γεν και των ιαπωνικών μετοχών», δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής για την Ευρώπη στην State Street Global Markets.

Καθώς τα hedge funds συνήθως χρηματοδοτούν τα στοιχήματά τους μέσω δανεισμού, οι προσαρμογές τους επιδεινώνουν τις κινήσεις της αγοράς, είπαν επενδυτές.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι ενώ μακροοικονομικά αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να εμπλέκονται σε συναλλαγές νομισμάτων που σχετίζονται με το γεν, πολλά hedge funds χρηματιστηριακών συναλλαγών είχαν επικεντρωθεί στην Ιαπωνία, λόγω της απαγόρευσης ανοικτών πωλήσεων τον Ιούνιο στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα, αναλυτές τόνισαν ότι δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να υπάρξει περαιτέρω κατάρρευση, αλλά ο κλονισμός στις αγορές δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα πάνω από 120 μονάδες μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 50 μονάδων βάσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και υπολογίζουν πλήρως μια ισχυρή μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.