ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σβήνει» το Burning Man; Απούλητα εισιτήρια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

«Σβήνει» το Burning Man; Απούλητα εισιτήρια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

Άποψη της Black Rock City, της «πόλης» που στήνεται για το Burning Man στην έρημο Black Rock της Νεβάδα, το 2023

Jamen Percy / The Burning Man Project

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, τα εισιτήρια για το φεστιβάλ Burning Man εξαντλούνται σχεδόν αμέσως - μερικές φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Αλλά φέτος, λίγες μέρες πριν από την έναρξή του στις 25 Αυγούστου, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια – εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ετήσιου φεστιβάλ στην έρημο εν όψει της κλιματικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας.

Το Burning Man πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην απομακρυσμένη έρημο Black Rock της Νεβάδα, έχοντας ξεκινήσει από μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο το 1986. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει γίνει sold out κάθε χρόνο.

Τα πρώτα εισιτήρια διατίθενται προς πώληση στην αρχή του έτους και η κύρια πώληση ξεκινά τον Απρίλιο, και συνήθως εξαντλούνται γρήγορα. Όμως τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά αυτή τη φορά: στις 31 Ιουλίου το Burning Man, το οποίο έχει χωρητικότητα 73.000 ατόμων, ανακοίνωσε ότι έχουν απομείνει 3.000 εισιτήρια «τελευταίας στιγμής» – και άγνωστος αριθμός από αυτά, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σήμερα.

Σε δήλωσή της στον Guardian, η αναπληρώτρια διευθύντρια επικοινωνίας του Burning Man Project, Dominique Debucquoy-Dodley, ανέφερε: «Η προσαρμογή των πωλήσεων εισιτηρίων για το 2024 ώστε να αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες τάσεις σε όλο τον κόσμο που δείχνουν την αγορά εισιτηρίων την τελευταία στιγμή και η συνέχιση της πώλησης εισιτηρίων μέχρι να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός του πληθυσμού της πόλης Black Rock (σ.σ. η «πόλη» που σχηματίζεται από τις εγκαταστάσεις διοργανωτών και επισκεπτών στην έρημο), ενθαρρύνει την αμεσότητα και διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να βυθιστούν στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτιστικού κινήματος Burning Man».

Ακραίος καιρός και οικονομική αστάθεια

Οι μακροχρόνιοι Burners (όπως αποκαλούνται όσοι συχνάζουν στο Burning Man) αναφέρουν ότι τα δύσκολα τελευταία χρόνια που πέρασε το φεστιβάλ και η οικονομική αβεβαιότητα εξηγούν τις φετινές χαμηλές πωλήσεις εισιτηρίων. Το «κακό» ξεκίνησε με τις ακυρώσεις το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19. Στη συνέχεια, ήρθαν θερμοκρασίες ρεκόρ το 2022 και έντονες βροχοπτώσεις το 2023 που μετέτρεψαν το χώρο του φεστιβάλ σε λίμνη λάσπης, αφήνοντας τους παρευρισκόμενους παγιδευμένους για μέρες.

Ο Kaden Sinclair, που από το 2014 έχει συμμετάσχει στο Burning Man 14 φορές, αλλά δεν θα παραστεί φέτος, λέει στον Guardian ότι η άνοδος των θερμοκρασιών καθιστά δύσκολο να απολαύσει κανείς το φεστιβάλ «όταν είναι κόλαση».

«Η βροχή πέρυσι φρίκαρε πολύ κόσμο», δήλωσε η Alysia Dynamik, η οποία πηγαίνει στο Burning Man από το 2010.

Παρόλο που ο καιρός ήταν στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, ο Sinclair υποψιάζεται ότι ένας άλλος παράγοντας μείωσε τις πωλήσεις φέτος.

«Με τα τρόφιμα και τη στέγαση να αποτελούν πιο άμεσες προτεραιότητες, πολλοί επιλέγουν να παραλείψουν ένα ή δύο χρόνια προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη διαβίωσή τους», δήλωσε ο Sinclair.

Τα εισιτήρια για το Burning Man ξεκινούν από 575 δολάρια, αλλά, λέει ο Sinclair, το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο για πολλούς συμμετέχοντες: «Πολλοί από εμάς φέρνουν μεγάλες εγκαταστάσεις τέχνης στο φεστιβάλ, κάτι που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο και μπορεί να κοστίσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

Για την Dynamik, πάντως, η αποτυχία του φεστιβάλ να κάνει sold out δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Τα τελευταία χρόνια, η προσέλευση στο Burning Man έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εξαιτίας των πλούσιων και νεόπλουτων επισκεπτών, που δεν έχουν σχέση με τους παλιούς, αφοσιωμένους Burners και δεν κατανοούν τις αρχές του φεστιβάλ περί «ριζοσπαστικής αυτοδυναμίας» και «απο-εμπορευματοποίησης»…