ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης: Ενδιαφέρον από Εμιράτα, ΗΠΑ και Κατάρ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Χριστοδουλίδης: Ενδιαφέρον από Εμιράτα, ΗΠΑ και Κατάρ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σε διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται η Κύπρος για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις για τη σύσταση μίας εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του μεγάλου έργου» ενημέρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, «αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Κατάρ, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο έργο. Δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα ούτε της ελληνικής ούτε της κυπριακής δημοκρατίας».

«Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτησή τα κυριαρχικά τους δικαιώματα»

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το έργο αυτό από την τουρκική πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν ερχόμαστε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση ούτε να δεχθούμε τα όποια παράλογα επιχειρήματα από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με δικαίωμά μας να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο έργο, που είναι κοινής ωφέλειάς της ΕΕ».

«Η συμμετοχή, βέβαια, παραπάνω χωρών είναι μία ισχυρή πολιτική θωράκιση. Αλλά ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτησή τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ή αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς» συμπλήρωσε μιλώντας στο OPEN.

«Στόχος είναι να μην παρασυρθούμε όπου θέλει να μας παρασύρει η Τουρκία»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν από την τουρκική προκλητικότητα και τη χρήση της διπλωματίας των όπλων από τη γειτονική χώρα.

«Είδαμε στη δική μας περίπτωση περισσότερο από ό,τι στης Ελλάδας την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων εν έτη 2020-2021. Ακόμα και πιο πρόσφατα. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Στόχος μας είναι να μην παρασυρθούμε σε κάποιο πεδίο που πιθανόν να θέλει η Τουρκία να μας παρασύρει. Δεν πρέπει η Τουρκία να καθορίσει το πεδίο στο οποίο θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είτε αυτό αφορά το Κυπριακό είτε τα ελληνοτουρκικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε κινήσεις από την Τουρκία για να προκαλέσει μία αντίδραση, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρόμαστε».