ΚΟΣΜΟΣ

Η Γη θα αποκτήσει ένα νέο «μίνι φεγγάρι» για 53 ημέρες - Θα κάνει μία πλήρη περιφορά

Ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρύτητα της Γης για μια τροχιά που θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου Javier Miranda/Unsplash

Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν μικροσκοπικό αστεροειδή – μήκους μόλις 10 μέτρων – ο οποίος πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρύτητα της Γης για μια τροχιά που θα διαρκέσει 53 μέρες.

Με άλλα λόγια, ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 2024 PT5 θα γίνει ένα «μίνι φεγγάρι» για λίγο καιρό, πριν συνεχίσει το ταξίδι του στα πέρατα του ηλιακού συστήματος, αναφέρει το Futurism.com.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Research Notes of the American Astronomical Society, ο μικρός αστεροειδής θα κάνει έναν κύκλο γύρω από τη Γη από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου.

«Δεν είναι διαστημικό σκουπίδι»

Χάρη στη φευγαλέα εμφάνισή τους στην τροχιά της Γης, τα μίνι φεγγάρια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρατηρηθούν και να κατηγοριοποιηθούν επίσημα. Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα αποδεικνύονται ότι είναι φτιαγμένα από τον άνθρωπο, όπως το διαστημόπλοιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το οποίο αναγνωρίστηκε λανθασμένα ως δεύτερο φεγγάρι από ένα επίγειο τηλεσκόπιο το 2015.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο 2024 PT5 δεν είναι ένας δορυφόρος που ξέφυγε από την πορεία του ή ένα διαστημικό τηλεσκόπιο.

«Κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα αντικείμενο με τροχιά τόσο γήινη, υπάρχει η πιθανότητα να είναι απλά διαστημικά σκουπίδια», δήλωσε στους New York Times ο συν-συγγραφέας της μελέτης και αστρονόμος του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης Raúl de la Fuente Marcos, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «φυσικό αντικείμενο, χωρίς αμφιβολία».

Κομμάτι από τη Σελήνη;

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο 2024 PT5, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, μπορεί κάποτε να ήταν ένα κομμάτι της Σελήνης.

Εξαιτίας της μικρής διάρκειας της επίσκεψής του, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως «μίνι-φεγγάρι», ωστόσο ο 2024 PT5 αποτελεί μια συναρπαστική υπενθύμιση των κάθε λογής διαφορετικών αντικειμένων που μπορούν να βρεθούν στην τροχιά του πλανήτη μας.

Μετά από αυτή τη σύντομη εμφάνισή του, ο αστεροειδής αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλο ένα ελαφρώς πιο μακρινό πέρασμα από τη Γη τον Ιανουάριο, και ένα ακόμα το 2055.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης