ΚΟΣΜΟΣ

Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

Οι Διμορφίδες, βροχή διαττόντων από τα συντρίμμια του αστεροειδούς Δίμορφου, θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε λιγότερο από 10 χρόνια (φωτογραφία αρχείου)

NASA/Preston Dyches

Τα βραχώδη συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν από τον μικροσκοπικό αστεροειδή Δίμορφο όταν το διαστημικό σκάφος DART της NASA έπεσε σκόπιμα πάνω του το 2022, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, γνωστή ως Διμορφίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η διαστημική υπηρεσία σχεδίασε την αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας αξιολόγηση της τεχνολογίας εκτροπής αστεροειδών για λογαριασμό της πλανητικής άμυνας. Η NASA ήθελε να δει αν η πρόσκρουση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή με ταχύτητα 6,1 χιλιόμετρων ανά δευτερόλεπτο θα ήταν αρκετή για να αλλάξει την κίνηση του ουράνιου αντικειμένου στο διάστημα.

Ούτε ο Δίμορφος ούτε ο μεγάλος διαστημικός βράχος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται, γνωστός ως Δίδυμος, αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Παρόλα αυτά, το σύστημα των διπλών αστεροειδών ήταν ένας τέλειος στόχος για να δοκιμαστεί η τεχνολογία εκτροπής, επειδή το μέγεθος του Δίμορφου είναι συγκρίσιμο με αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Τα επακόλουθα της σύγκρουσης

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθήσουν τα επακόλουθα της σύγκρουσης για σχεδόν δύο χρόνια και διαπίστωσαν ότι το διαστημικό σκάφος DART άλλαξε όντως με επιτυχία τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Δίμορφος, μετατοπίζοντας την περίοδο περιφοράς του αστεροειδούς – τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει μια απλή περιστροφή γύρω από τον Δίδυμο – κατά περίπου 32 έως 33 λεπτά. Δείτε τη σύγκρουση όπως την κατέγραψε το DART στο παρακάτω βίντεο:

Αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η σκόπιμη σύγκρουση δημιούργησε σχεδόν 1 εκατομμύριο κιλά βράχων και σκόνης. Το πού ακριβώς στο διάστημα θα καταλήξει όλο αυτό το υλικό παρέμεινε ένα ανοιχτό ερώτημα.

Τώρα, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι θραύσματα του Δίμορφου θα φτάσουν στην περιοχή της Γης και του Άρη μέσα σε μία έως τρεις δεκαετίες, με την πιθανότητα κάποια συντρίμμια να φτάσουν στον κόκκινο πλανήτη μέσα σε επτά χρόνια. Μικρά συντρίμμια θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η σχετική μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Planetary Science Journal.

«Για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον»

«Αυτό το υλικό θα μπορούσε να παράγει ορατά μετέωρα (κοινώς αποκαλούμενα πεφταστέρια) καθώς διεισδύουν στην ατμόσφαιρα του Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eloy Peña Asensio, μεταδιδακτορικός ερευνητής της ομάδας έρευνας και τεχνολογίας για την αστροδυναμική του βαθέος διαστήματος στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου της Ιταλίας.

«Μόλις τα πρώτα σωματίδια φτάσουν στον Άρη ή στη Γη, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φτάνουν κατά διαστήματα και περιοδικά για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια, που είναι η διάρκεια των υπολογισμών μας».

Τα συντρίμμια είναι μικρά, από σωματίδια τύπου κόκκων άμμου μέχρι θραύσματα που έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό των smartphones, οπότε κανένα από αυτά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, δήλωσε ο Peña Asensio.

«Θα διαλυθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την τριβή με τον αέρα», είπε. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το υλικό του Δίμορφου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης».

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ταχύτερα κινούμενα σωματίδια θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε λιγότερο από 10 χρόνια. Οι Διμορφίδες θα είναι μια μικρή, αχνή βροχή διαττόντων, ωστόσο εύκολα αναγνωρίσιμη στη Γη, καθώς δεν θα συμπίπτει με καμία γνωστή βροχή μετεωριτών.

«Αυτά τα μετέωρα θα είναι αργά κινούμενα, με την μέγιστη δραστηριότητα να αναμένεται τον Μάιο, θα είναι κυρίως ορατά από το νότιο ημισφαίριο, και θα φαίνεται να προέρχονται από κοντά στον αστερισμό του Ινδού».

Με πληροφορίες από: NASA spacecraft collision may have created a meteor shower that will last for 100 years by Ashley Strickland, CNN