ΚΟΣΜΟΣ

Τον τύπο του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους αναγνώρισαν οι επιστήμονες

Τον τύπο του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους αναγνώρισαν οι επιστήμονες

Ένας πλούσιος σε άνθρακα αστεροειδής τύπου C, που σχηματίστηκε αρχικά πέρα από την τροχιά του Δία, προσέκρουσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια, εξαφανίζοντας τους δεινόσαυρους

kjpargeter / Freepik

Όταν ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη και έβαλε τέλος στη βασιλεία των δεινοσαύρων. Τώρα οι επιστήμονες δηλώνουν ότι γνωρίζουν από τι ήταν φτιαγμένος.

Οι ειδικοί που μελετούν υλικά που αποτέθηκαν την εποχή του συμβάντος λένε ότι βρήκαν σημάδια που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο κρατήρας πρόσκρουσης Τσιξουλούμπ (σήμερα θαμμένος κάτω από τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό) δημιουργήθηκε από έναν πλούσιο σε άνθρακα αστεροειδή τύπου C, που σχηματίστηκε αρχικά πέρα από την τροχιά του Δία, αναφέρει ο Guardian.

Γράφοντας στο περιοδικό Science, οι ερευνητές εξηγούν πώς μελέτησαν διαφορετικά ισότοπα ρουθηνίου μέσα σε ένα στρώμα υλικού που εγκαταστάθηκε πάνω στην υδρόγειο μετά την πρόσκρουση πριν από 66 εκατ. χρόνια.

«Το στρώμα αυτό περιέχει ίχνη από τα απομεινάρια του αστεροειδούς» δήλωσε ο Mario Fischer-Gödde, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Η ομάδα επέλεξε να εξετάσει το ρουθήνιο επειδή το μέταλλο είναι πολύ σπάνιο στον φλοιό της Γης.

«Το ρουθήνιο που βρίσκουμε σε αυτό το στρώμα, επομένως, προέρχεται σχεδόν 100% από τον αστεροειδή», δήλωσε ο Fischer-Gödde, προσθέτοντας ότι προσφέρει στους επιστήμονες έναν τρόπο να προσδιορίσουν τη σύσταση, και συνεπώς τον τύπο, του συγκεκριμένου ουράνιου σώματος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι δείγματα του στρώματος από τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία παρουσίαζαν όλα την ίδια σύνθεση ισοτόπων ρουθηνίου.

Το κρίσιμο, δήλωσε ο Fischer-Gödde, είναι ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από τη σύνθεση που συναντάται γενικά στη Γη, αποκλείοντας μια θεωρία ότι η παρουσία του ρουθηνίου και άλλων μετάλλων, όπως το όσμιο και η πλατίνα, οφείλεται σε παλαιότερες εκρήξεις των ηφαιστείων Deccan Traps στην Ινδία.

Αστεροειδής, όχι κομήτης

Η ομάδα αμφισβήτησε επίσης την πιθανότητα το αντικείμενο που προσέκρουσε στη Γη να ήταν κομήτης, λέγοντας ότι η σύνθεση των ισοτόπων ρουθηνίου των δειγμάτων είναι διαφορετική από εκείνη των μετεωριτών που θεωρούνται θραύσματα κομητών οι οποίοι έχουν χάσει τον πάγο τους.

Αντίθετα, τα ευρήματα των ισοτόπων ρουθηνίου συμφωνούν με τη μέση σύνθεση των μετεωριτών από αστεροειδείς τύπου C – διαστημικούς βράχους πλούσιους σε άνθρακα που θα είχαν σχηματιστεί στην αρχή του ηλιακού συστήματος, πέρα από την τροχιά του Δία.

Από πού προήλθε

Παραμένουν όμως ερωτήματα σχετικά με το από πού ακριβώς προήλθε ο αστεροειδής πριν κατευθυνθεί προς τη Γη.

Ο Fischer-Gödde δήλωσε ότι οι αστεροειδείς τύπου C μπορούν σήμερα να βρεθούν στη ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία, επειδή, λίγο μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, ο Δίας μετανάστευσε, διασκορπίζοντας τους αστεροειδείς κατά τη διαδικασία.

«Ίσως υπήρξε μια σύγκρουση δύο αστεροειδών στη ζώνη, και στη συνέχεια το ένα κομμάτι μπήκε με κάποιον τρόπο σε μια τροχιά που διέσχιζε τη Γη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο», είπε, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες πιθανότητες, όπως το να προήλθε από το Νέφος του Όορτ που θεωρείται ότι περιβάλλει το ηλιακό σύστημα.