ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ο Άντονι Μπλίνκεν

Στο πλευρό του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

(AP Photo/Eric Risberg)

Στο πλευρό του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου προέδρου της Βενεζουέλα Γκονσάλες Ουρούτια ο οποίος κατέφυγε στην Ισπανία, φοβούμενος τη σύλληψη από την κυβέρνηση Μαδούρο, δήλωσε ότι είναι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε χθες Κυριακή την υποστήριξή του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που έφθασε νωρίτερα στην Ισπανία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο να χρησιμοποιήσει καταστολή και εκφοβισμό για να αγκιστρωθεί στην εξουσία διά της ωμής βίας αντί να αναγνωρίσει την ήττα του στις κάλπες», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τις περασμένες έξι εβδομάδες, ο Μαδούρο συνέλαβε άδικα σχεδόν δυο χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, χρησιμοποίησε τη λογοκρισία και τον εκφοβισμό (...) για να παραμείνει στην εξουσία παρά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος διεκδικούσε την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου με νικητή τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, έφυγε από τη χώρα αφού αγνόησε τρεις διαδοχικές κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα, καθώς πίστευε ότι κινδύνευε να συλληφθεί.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να λάβει άσυλο στην Ισπανία, επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανούελ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση φυσικά θα του δώσει».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει χθες Σάββατο ότι η Ισπανία «δεν θα εγκαταλείψει» τον Γκονσάλες Ουρουτία, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα».

Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών, κρυβόταν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου νικητής ο Μαδούρο, με 52% των ψήφων, μια νίκη την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρουτία, πρώην πρεσβευτής, δέχθηκε να αντικαταστήσει ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα.