ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη μετεκλογική κρίση στη Βενεζουέλα

Η ΕΕ «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη μετεκλογική κρίση στη Βενεζουέλα

Κύμα διαμαρτυριών στη Βενεζουέλα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζοζέπ Μπορέλ έδωσε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να είναι «εξαιρετικά ανήσυχες» για την «πολιτική κρίση η οποία βαθαίνει» στη Βενεζουέλα, σχεδόν έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, το αποτέλεσμα της οποίας απορρίπτει η αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ, εξ ονόματος των 27, ακολουθεί την επικύρωση την Πέμπτη από το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της χώρας της Λατινικής Αμερικής των επίσημων αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Περού, της Αργεντινής, του Ισημερινού, του Παναμά, της Ουρουγουάης και της Κόστα Ρίκα αντίθετα αναγνωρίζουν τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει υποστηρίξει επανειλημμένα, λέγοντας πως έχει «αποδείξεις», ότι επικράτησε ο δικός της υποψήφιος με πάνω από το 60% των ψήφων και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση διέπραξε απάτη.

Ο κ. Μπορέλ καλεί στην ανακοίνωσή του εκ νέου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) να «δώσει στη δημοσιότητα» τα πλήρη πρακτικά της καταμέτρησης και να γίνει «ανεξάρτητη επαλήθευσή τους», ώστε να επιβεβαιωθεί η «αξιοπιστία» του αποτελέσματος.

Επικαλέστηκε στοιχεία που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση, η οποία τα έλαβε από δικούς της εκλογικούς αντιπροσώπους, καθώς θεωρεί ότι δείχνουν ότι «νικητής με μεγάλη πλειοψηφία» έπρεπε να είχε ανακηρυχθεί ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια.

«Οι αρχές της Βενεζουέλας πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των πολιτών (...) να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές απόψεις τους χωρίς φόβο πως θα υποστούν αντίποινα», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, ενώ η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε μαζική κινητοποίηση μεθαύριο Τετάρτη, ακριβώς έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Πρέπει να απόσχουν από την άσκηση υπέρμετρης βίας, να τερματίσουν την καταστολή και τον διωγμό της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να αφήσουν ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε πως στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τις εκλογές σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.260.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ έκανε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα λόγο για 27 νεκρούς. Οι αρχές στο Καράκας έχουν κάνει επίσης λόγο για σχεδόν διακόσιους τραυματίες και πάνω από 2.400 συλλήψεις.

Ο πρόεδρος Μαδούρο διεμήνυσε στις αρχές του μήνα πως όσοι ενέχονται σε βίαια επεισόδια θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη: «αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει χάρη», τόνισε σε υποστηρικτές του.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Γκονσάλες Ουρούτια, που λέει όπως και η αρχηγός της συμμαχίας του Μαρίνα Κορίνα Ματσάδο πως αυτός είναι ο νικητής, έκρινε χθες πως η κλήση από την εισαγγελία έγινε χωρίς καμιά «εγγύηση της ανεξαρτησίας» της δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «πολιτική» την έρευνα σε βάρος του. Δεν ξεκαθάρισε αν έχει σκοπό να πάει στην εισαγγελία, όπου έχει κληθεί να προσέλθει σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας).