ΚΟΣΜΟΣ

Ένταλμα σύλληψης κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Ένταλμα σύλληψης κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

O υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Εντμούντο Γκονζάλες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Εντμούντο Γκονζάλες, καθώς συνεχίζεται η καταστολή των αντιδράσεων για τις αμφισβητούμενες εκλογές στις 28 Ιούλιου, που ανέδειξαν και πάλι πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.

Το ένταλμα εκδόθηκε χθες, Δευτέρα, μετά από αίτημα του γραφείου του εισαγγελέα που διενεργεί ποινική έρευνα για τις εκλογές, κατηγορώντας τον Γκονζάλες για «εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία». Ο 75χρονος πρώην διπλωμάτης, δεν προσήλθε για εξέταση παρά τις τρείς σχετικές κλήσεις από την Εισαγγελεία, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με κατηγορίες, όπως συνωμοσία και παραποίηση εγγράφων σε σχέση με τις εκλογές.

Ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, για μια τρίτη εξαετή θητεία. Παρόλα αυτά, τα επίσημα αποτελέσματα έχουν αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από το εξωτερικό, ενώ η αντιπολίτευση επέμεινε ότι κέρδισε. Λίγο μετά την ψηφοφορία, η αντιπολίτευση δημοσίευσε στο διαδίκτυο, τα φύλλα καταμέτρησης που έδειχναν ότι ο υποψήφιός της –ο Γκονζάλες– κέρδισε αθροιστικά.

Στο ένταλμα αναφέρεται ότι ο Γκονζάλες είναι ύποπτος για «εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία», συμπεριλαμβανομένων του «σφετερισμού λειτουργιών», της «πλαστογράφησης δημόσιου εγγράφου», της «υποκίνησης σε ανυπακοή των νόμων» και της «οργάνωσης για διάπραξη εγκλήματος και συνωμοσίας».

Με πληροφορίες από: Venezuela opposition presidential candidate Gonzalez wanted for arrest for ‘crimes associated with terrorism’