ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί κατέσχεσαν το αεροπλάνο του Μαδούρο - Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις

Οι Αμερικανοί κατέσχεσαν το αεροπλάνο του Μαδούρο - Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις

Ο Νικολάς Μαδούρο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Ariana Cubillos

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν στη Δομινικανή Δημοκρατία το αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετέδωσε το CNNi, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε ήδη στη Φλόριντα, τόνισαν οι πηγές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η αγορά του αεροσκάφους παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το αεροπλάνο - το βενεζουελάνικο αντίστοιχο του αμερικανικού Air Force One - είχε χρησιμοποιηθεί για κρατικές επισκέψεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, την ώρα που η κατάσχεσή του στη Δομινικανή Δημοκρατία σηματοδοτεί μια κλιμάκωση, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ερευνούν αυτό που θεωρούν ως διεφθαρμένες πρακτικές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

«Αυτό στέλνει ένα μήνυμα μέχρι την κορυφή», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNNi. «Η κατάσχεση του αεροπλάνου του ξένου αρχηγού κράτους είναι κάτι ανήκουστο για ποινικές υποθέσεις. Στέλνουμε εδώ ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι υπεράνω της εμβέλειας των αμερικανικών κυρώσεων».

Το αεροπλάνο - ένα Dassault Falcon 900, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσεων, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια - βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τον λόγο, αλλά αυτό αποτέλεσε ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να κατασχέσουν το αεροσκάφος.

Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάσχεση, μεταξύ των οποίων οι έρευνες της Εσωτερικής Ασφάλειας- πράκτορες του Εμπορίου, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας- και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένα από τα επόμενα βήματα, μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, θα είναι η επιδίωξη της κατάσχεσης και η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από το αεροσκάφος.