ΚΟΣΜΟΣ

Η αναπλήρωση χαμένου ύπνου τα σαββατοκύριακα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%

Η αναπλήρωση χαμένου ύπνου τα σαββατοκύριακα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%

Το να αγνοήσετε το ξυπνητήρι τα σαββατοκύριακα και να αναπληρώσετε χαμένο ύπνο, κάνει καλό στην καρδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Dragana Gordic/Freepik

Οι άνθρωποι που αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο τα σαββατοκύριακα μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έως και 20%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δεδομένα από περισσότερους από 90.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αντιστάθμιση της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με επιπλέον χρόνο στο κρεβάτι το σαββατοκύριακο μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου, αναφέρει ο Independent.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξαν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη ύπνου που πετύχαιναν τον περισσότερο «συμπληρωματικό» ύπνο τα Σαββατοκύριακα είδαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να μειώνεται κατά 20%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καθόλου επιπλέον ύπνο ή κοιμόντουσαν ακόμη λιγότερο τα Σαββατοκύριακα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Yanjun Song, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Νοσοκομείου Fuwai στο Πεκίνο, δήλωσε:

«Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που τακτικά κοιμούνται ανεπαρκώς τις καθημερινές».

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν αυτοαναφερόμενα δεδομένα από 90.903 άτομα που αποτελούν μέρος του προγράμματος UK Biobank, το οποίο διαθέτει ιατρικά αρχεία μισού εκατομμυρίου ατόμων. Από αυτούς, οι 19.816 πληρούσαν τα κριτήρια για έλλειψη ύπνου.

Τα νοσοκομειακά αρχεία και οι πληροφορίες του μητρώου αιτιών θανάτου χρησιμοποιήθηκαν για να ταυτοποιηθούν όσοι είχαν καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πείραμα 14 ετών

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 14 ετών, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τον περισσότερο επιπλέον ύπνο (που κυμαινόταν από 1,28 έως 16,06 ώρες επιπλέον ύπνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου), είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα με τη μικρότερη ποσότητα αντισταθμιστικού ύπνου (που κυμαινόταν από την απώλεια 16,05 ωρών έως την απώλεια 0,26 ωρών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου).

Σε μια υποομάδα ατόμων με καθημερινή στέρηση ύπνου, εκείνοι με τον περισσότερο αντισταθμιστικό ύπνο είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου από εκείνους με τον λιγότερο, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ»

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε: «Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, και παρόλο που ο έξτρα ύπνος του σαββατοκύριακου δεν αντικαθιστά την τακτική ξεκούραση, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου».

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική μας ευεξία και αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ», είπε.