ΚΟΣΜΟΣ

Εμφυτεύματα που ξεδιπλώνονται μέσα στον εγκέφαλο φέρνουν επανάσταση στη θεραπεία της επιληψίας

Εμφυτεύματα που ξεδιπλώνονται μέσα στον εγκέφαλο φέρνουν επανάσταση στη θεραπεία της επιληψίας

Τα ηλεκτρόδια που ξεδιπλώνονται μέσα στον εγκέφαλο είναι εμπνευσμένα από την ιαπωνική τέχνη του οριγκάμι

Lawrence Coles/University of Cambridge

Μικροσκοπικά αναδιπλούμενα εμφυτεύματα που ξεδιπλώνονται μέσα στον εγκέφαλο μετά την τοποθέτησή τους θα μπορούσαν να καταστήσουν ασφαλέστερες τις χειρουργικές επεμβάσεις για την επιληψία, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι τα ηλεκτρόδια της, εμπνευσμένα από την ιαπωνική τέχνη του οριγκάμι, μπορούν να χωρέσουν μέσα από μια μικρή χειρουργική σχισμή πλάτους περίπου 6 χιλιοστών και να καλύψουν μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη όταν ξεδιπλωθούν πλήρως στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την ποσότητα της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο που απαιτείται για τους ασθενείς με επιληψία, ενώ παράλληλα θα μειώσει τους χρόνους ανάρρωσης και τον κίνδυνο μόλυνσης.

EPILEPSY2.jpg

Τα εμφυτεύματα μπορούν να αναδιπλωθούν έτσι ώστε να περάσουν μέσα από μια χειρουργική σχισμή περίπου 6 χιλιοστών

Massimo Mariello/University of Oxford

Η επιληψία προκαλείται από εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που επηρεάζουν προσωρινά τον τρόπο λειτουργίας του, οδηγώντας σε συχνές επιληπτικές κρίσεις. Τα νέα αυτά εμφυτεύματα – ανιχνευτές, θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του σημείου από το οποίο προέρχονται αυτές οι κρίσεις μέσα στον εγκέφαλο, προσφέροντας έναν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για την ακριβή διάγνωση της πάθησης, όταν άλλες εξετάσεις έχουν αποτύχει, αναφέρει ο Independent.

Πώς λειτουργούν

Οι ανιχνευτές είναι ένα πολύ λεπτό, επίπεδο, ορθογώνιο πλακίδιο σιλικόνης με 32 ενσωματωμένα ηλεκτρόδια, η οποία μπορεί να διπλωθεί σαν ακορντεόν, επιτρέποντάς της να περάσει μέσα από μια χειρουργική τομή πλάτους περίπου 6 χιλιοστών.

Μόλις τοποθετηθεί στην επιφάνεια του εγκεφάλου, ένας θάλαμος υπό πίεση στο πλακίδιο γεμάτος με υγρό φουσκώνει και ξεδιπλώνει τη συσκευή στο αρχικό της μέγεθος των 600 τετραγωνικών χιλιοστών.

EPILEPSY3.jpg

Καλλιτεχνική απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο τα εμφυτεύματα ξεδιπλώνονται μέσα στον εγκέφαλο

Massimo Mariello/University of Oxford

Όταν δοκιμάστηκαν σε χοίρους, τα ξεδιπλωμένα ηλεκτρόδια μπόρεσαν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν με ακρίβεια την εγκεφαλική δραστηριότητα, σημειώνουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

Οι επεμβάσεις για την επιληψία

Επί του παρόντος, υπάρχουν κυρίως δύο είδη επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την παρακολούθηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο: η ηλεκτροκορτικογραφία (ECoG) και η στερεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφία (SEEG).

Οι επεμβάσεις ECoG συχνά απαιτούν από τους χειρουργούς να κόψουν ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου για να τοποθετήσουν ηλεκτρόδια απευθείας στην επιφάνεια του εγκεφάλου, και ως εκ τούτου εκτελούνται λιγότερο συχνά από τις SEEG, οι οποίες είναι λιγότερο επεμβατικές αλλά οι ανιχνευτές τους καλύπτουν μόνο μια πολύ μικρή επιφάνεια του εγκεφάλου, καθώς διεισδύουν βαθύτερα στον ιστό.

Ο Damiano Barone, νευροχειρουργός και κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι τα αναδιπλούμενα ηλεκτρόδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τους ανιχνευτές SEEG για τη βελτίωση της διάγνωσης της επιληψίας.

Ο Δρ. Barone δήλωσε ότι ο τελικός στόχος είναι «να βελτιωθεί το επίπεδο διαγνωστικής ακρίβειας στην επιληψία και, ως εκ τούτου, να καταστεί η ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση για επιληψία ανοικτή σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Οι επιστήμονες επιδιώκουν τώρα να τελειοποιήσουν τα εμφυτεύματα, με στόχο να ξεκινήσουν δοκιμές σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών.