Βρετανία: Εγκεφαλικό εμφύτευμα μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις σε 13χρονο κατά 80%
Ανανεώθηκε:
Κατά 80% μειώθηκαν οι επιληπτικές κρίσεις που υπέφερε ένα 13χρονο αγόρι στην Βρετανία, μετά την τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος που του έγινε.
Ο Όραν Νόλσον, 13χρονων που πάσχει από σοβαρή επιληψία λόγω του συνδρόμου Lennox-Gastaut, που εμφάνισε από τα τρία του χρόνια, είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που έλαβε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα – νευροδιεγέρτης - για τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων.
Η μητέρα του, Τζαστίν, δήλωσε στο BBC ότι ο Όραν είναι πλέον πιο ευτυχισμένος και απολαμβάνει μια «πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής». Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου.
Σύμφωνα με το ERTnews, ο 13χρονος πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας που εμφανίστηκε όταν ήταν τριών ετών. Οι δεκάδες έως εκατοντάδες επιληπτικές κρίσεις που βιώνει έκτοτε, «του στέρησαν την παιδική του ηλικία», ανέφερε στο BBC η μητέρα του.
Ο Όραν υπέφερε από διάφορους τύπους κρίσεων, που περιλάμβαναν πτώσεις, σπασμούς και απώλεια αισθήσεων, ενώ κατά διαστήματα σταματούσε να αναπνεύσει και χρειαζόταν φαρμακευτική αγωγή για να συνέλθει. Ο 13χρονος συμμετέχει στο πρόγραμμα CADET, μια σειρά κλινικών δοκιμών που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης (Deep Brain Stimulation-DBS) στην σοβαρή επιληψία.
Οι επιληπτικές κρίσεις προκύπτουν από μη φυσιολογικές εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Η συσκευή έχει ως στόχο να μπλοκάρει ή να διαταράξει αυτά τα μη φυσιολογικά σήματα.
Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η χειρουργική ομάδα, με επικεφαλής τον σύμβουλο παιδιατρικό νευροχειρουργό Μάρτιν Τίσνταλ, εμφύτευσε δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του Όραν, στοχεύοντας στον θάλαμο, έναν κρίσιμο σταθμό αναμετάδοσης των νευρωνικών πληροφοριών. Η ακρίβεια που απαιτήθηκε για την τοποθέτηση των καλωδίων ήταν μικρότερη από ένα χιλιοστό.
Τα άκρα των καλωδίων συνδέθηκαν με έναν νευροδιεγέρτη, μια συσκευή τετράγωνου σχήματος 3,5 εκατοστών και πάχους 0,6 εκατοστών, που τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο του αγοριού, όπου είχε αφαιρεθεί το οστό. Σήμερα, ο Όραν δεν αισθάνεται τη συσκευή, την οποία φορτίζει καθημερινά χρησιμοποιώντας ασύρματα ακουστικά. Επτά μήνες μετά την επέμβαση, το 13χρονο αγόρι αναφέρει ότι είναι «σε μεγαλύτερη εγρήγορση και ότι δεν έχει πια επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας».