Συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου βοηθάει να ξεπεράσουμε τον χωρισμό
Ο χωρισμός σε μια σχέση δεν είναι απλή υπόθεση, και ο συναισθηματικός πόνος που αφήνει μπορεί να είναι τόσο σοβαρός που έχει τη δική του κλινική ονομασία· σύνδρομο ερωτικού τραύματος ή LTS (Love Trauma Syndrome).
Η βοήθεια καταφθάνει με τη μορφή μιας συσκευής αξίας 490 ευρώ η οποία, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, με χρήση λίγων λεπτών την ημέρα μπορεί να απαλύνει τη δυστυχία, τον αρνητισμό και την κατάθλιψη που μπορεί να συνοδεύουν μια αποτυχημένη σχέση.
Το πείραμα
Σε μια μελέτη, 36 εθελοντές με σύνδρομο ερωτικού τραύματος φόρεσαν τη συσκευή, η οποία διεγείρει τον εγκέφαλο με ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει ο Guardian.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες φορούσε τη συσκευή διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (tDCS) της Flow Neuroscience για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα επί πέντε ημέρες. Στη μία ομάδα, το ρεύμα στόχευε στον ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό (DLPFC). Σε μια άλλη ομάδα, το ρεύμα στόχευε στον κοιλιακό πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό (VLPFC). Στην τρίτη ομάδα, η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.
Και οι δύο περιοχές που στόχευε η συσκευή εμπλέκονται στην εκούσια ρύθμιση των συναισθημάτων. Προηγούμενες μελέτες νευροαπεικόνισης υποδεικνύουν ότι υπάρχει νευροψυχολογική σύνδεση μεταξύ των εμπειριών χωρισμού και του πένθους και ότι εμπλέκονται συγκεκριμένες προμετωπιαίες περιοχές, αναφέρει η μελέτη.
Το LTS μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, εναλλαγές στη διάθεση, εμμονικές σκέψεις και μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας, καθώς και αισθήματα ανασφάλειας, αδυναμίας και ενοχής.
Το συμπέρασμα
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τα συμπτώματα LTS, η διέγερση του DLPFC ήταν πιο αποτελεσματική από τη διέγερση του VLPFC.
«Τόσο τα πρωτόκολλα DLPFC όσο και τα πρωτόκολλα VLPFC μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα συνδρόμου ερωτικού τραύματος και βελτίωσαν την καταθλιπτική κατάσταση και το άγχος μετά την παρέμβαση», συμπέραναν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Zanjan στο Ιράν και το Πανεπιστήμιο Bielefeld στη Γερμανία.
«Η βελτιωτική επίδραση του πρωτοκόλλου DLPFC στο σύνδρομο ερωτικού τραύματος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη του πρωτοκόλλου VLPFC», σημείωσαν.
Ένα μήνα μετά τη διακοπή της θεραπείας, οι εθελοντές εξακολουθούσαν να αισθάνονται καλύτερα. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα απαιτούν αναπαραγωγή σε μεγαλύτερες δοκιμές».
Θεραπεία της κατάθλιψης
Τα τελευταία χρόνια, τεχνικές όπως η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος έχουν εισαχθεί στην κλινική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιλοτικές μελέτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δοκιμάζουν παρόμοιες συσκευές για να διαπιστώσουν αν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης.
«Δεδομένου ότι τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν μετά την αποτυχία μιας συναισθηματικής σχέσης και εμφανίζεται συναισθηματική δυσλειτουργία, η ρύθμιση των συναισθημάτων θεωρείται ως ο κύριος στόχος της θεραπείας», σημειώνεται στη μελέτη.
«Αν και υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, οι καινοτόμες και συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι πολύτιμες, επειδή οι θεραπείες αυτές δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς", αναφέρεται.