Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή - Πώς το Ιράν προκαλεί νευρικότητα σε Ισραήλ και Δύση

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή - Πώς το Ιράν προκαλεί νευρικότητα σε Ισραήλ και Δύση

O Σιδερένιος Θόλος προσπαθεί να καταρρίψει ρουκέτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Oded Balilty

Παρτίδα σκάκι θυμίζει η στάση του Ιράν το οποίο, χωρίς να έχει ρίξει ακόμη ούτε ένα πύραυλο, αλλά με τις συνεχιζόμενες απειλές κατά του Ισραήλ για σκληρά αντίποινα και τις υψηλές κορώνες των αξιωματούχων του να διατηρεί ζωντανούς τους φόβους για το πότε και αν θα χτυπήσει.

Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται ήδη για κάθε σενάριο χωρίς να σταματά να σφυροκοπά στόχους στο Λίβανο και τη Γάζα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιχειρεί μέσα από όλους τους διαύλους επικοινωνίας που έχει στη διάθεσή της να αποφύγει μία γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η αρχική συμφωνία του Ισραήλ και της Χαμάς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ενδεχομένως μία τέτοια εξέλιξη να μπορούσε να αποτελέσει το αντάλλαγμα για την Τεχεράνη και να ματαιώσει τον όποιον σχεδιασμό για αντίποινα. Ή τουλάχιστον, όπως εκτιμά το CNNi, η εκδοχή αυτή κέρδισε έδαφος μεταξύ των περιφερειακών ηγετών που συγκεντρώθηκαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Τζέντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και μέσα στο ίδιο το Ιράν δεν υπάρχουν διαφωνίες για το εύρος της απάντησης της Τεχεράνης.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι ο νέος Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται σε σύγκρουση με τους σκληροπυρηνικούς για να μετριάσει την κλίμακα της απάντησης της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν πιέζει για πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όμως ο Πεζεσκιάν, φοβούμενος τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, πιέζει το Ιράν να χτυπήσει αντ' αυτού κρυφές κατασκοπευτικές βάσεις της Μοσάντ που είναι κρυμμένες σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο αυτός που αποφασίζει είναι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και στον οποίο είναι πιστοί οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Το νούμερο ένα μέλημα εξακολουθεί να είναι το χτύπημα του Τελ Αβίβ με τη Χεζμπολάχ και άλλους ταυτόχρονα», λέει ο αξιωματούχος. «Υπήρξε συζήτηση στο εσωτερικό των δυνάμεων για το πώς να εμποδίσουν τις προσπάθειες του κ. Πεζεσκιάν. Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι αυτό στο οποίο επιμένει δεν είναι καλό για την εικόνα της χώρας».

«Οι εντολές του ανώτατου ηγέτη σχετικά με τη σκληρή τιμωρία του Ισραήλ και την εκδίκηση για το αίμα του μάρτυρα Ισμαήλ Χανίγια είναι σαφείς και ξεκάθαρες ... και θα εφαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Αλί Φανταβί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα η Τεχεράνη κάνει αισθητή την παρουσία της και στις δυτικές δυνάμεις καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από drone όπου παρακολουθούν τις κινήσεις αμερικανικών κι ισπανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Το χτύπημα του Απριλίου κατά του Ισραήλ

Τον Απρίλιο, ένα χτύπημα στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, οκτώ αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης σε ένα ακόμη ενοχλητικό πλήγμα για το Ιράν.

Το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. Σχεδόν όλοι τους αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τα αντίποινα δεν είχαν κανένα σημαντικό αντίκτυπο.

Ο φόβος της διεθνούς κοινότητας είναι ότι αυτή φορά το Ιράν μπορεί να προετοιμάζει μια μεγαλύτερη επιχείρηση, ίσως σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επανάληψη αυτής της αποτυχίας.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η δολοφονία του Χανίγια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκαν Ιρανοί και τις διπλωματικές προσπάθειες από δυτικές και αραβικές χώρες, ίσως ανάγκασαν την Τεχεράνη να επανεξετάσει τα σχέδιά της.

Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Με αγωνία αναμένεται και η απάντηση της Χεζμπολάχ, ύστερα από τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ. Στο παρελθόν, η Χεζμπολάχ αντέδρασε στις δολοφονίες κορυφαίων διοικητών εκτοξεύοντας καταιγισμούς ρουκετών κατά του Ισραήλ. Η δολοφονία μιας τόσο σημαντικής προσωπικότητας στη βάση τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα μια πιο συμβολική απάντηση, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι εντός των κανόνων εμπλοκής που έχει η Χεζμπολάχ.

Στο Λίβανο, όπου ο κόσμος θυμάται ακόμη την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, πολλοί φοβούνται ότι παρασύρονται σε μια σύγκρουση που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αλλά μια κατεστραμμένη Χεζμπολάχ δεν είναι ούτε προς το συμφέρον του Ιράν. Με τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, η Χεζμπολάχ αποτελεί βασικό στοιχείο της αποτροπής του Ιράν, ακριβώς στα σύνορα του Ισραήλ.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και στο Ισραήλ για το αν έχει τα μέσα να αντικρούσει μια τέτοια επίθεση, ακόμη και με τη βοήθεια των συμμάχων του, καθώς σε περίπτωση που υπάρξει κοινό χτύπημα από Ιράν, Χεζμπολάχ και τις άλλες χώρες που ανήκουν στον άξονα της αντίστασης πόσο θα αντέξει και θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

«Εάν πρόκειται για μια μαζική συνδυασμένη επίθεση, σε ένα ενιαίο μπαράζ, την ίδια στιγμή ... θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν το σύστημα σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Γιαακόβ Λαπίν, αναλυτής στρατιωτικών υποθέσεων του Ισραήλ. «Το πόσα βλήματα θα περάσουν και τι είδους ζημιά θα προκαλέσουν είναι άγνωστο».