«ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ» ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο έτοιμο είναι το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μία νέα επίθεση του Ιράν - Τα κενά στις γραμμές άμυνας

Πόσο έτοιμο είναι το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μία νέα επίθεση του Ιράν - Τα κενά στις γραμμές άμυνας

Πολίτες κουβαλούν ένα μοντέλο ιρανικού υπερηχητικού πυραύλου γιορτάζοντας την επίθεση στο Ισραήλ, στην Τεχεράνη, στις 15 Απριλίου 2024.

Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν - βάζοντας σε θέση μάχης αεροσκάφη, επιστρατεύοντας την αεράμυνά του και έχοντας συνεχή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή - υπάρτχει αυξανόμενη ανησυχία για μια από τις πιο κρίσιμες γραμμές άμυνάς του: ένας αραβικός συνασπισμός καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ που κατάφερε να αποκρούσει την τελευταία ιρανική επίθεση.

Η πάλαι ποτέ μυστική συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βγήκε σε κοινή θέα τη νύχτα της 13ης Απριλίου, όταν βοήθησε το Ισραήλ να αναχαιτίσει τους περισσότερους από τους 300 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ιρανικά drones, στο πρώτο άμεσο χτύπημα από την Τεχεράνη μετά από δεκαετίες σκιώδους πολέμου με το εβραϊκό κράτος.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ εξήρε τη συνεργασία, καθώς άνοιξε το δρόμο για «νέες ευκαιρίες συνεργασίας στη Μέση Ανατολή». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα για το πού βρίσκεται το Ισραήλ στην περιοχή έναντι του Ιράν».

Τέσσερις μήνες αργότερα, με το Ιράν να δεσμεύεται να απαντήσει δυναμικά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο περιφερειακ, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, ακόμη και με την αμερικανική υποστήριξη, τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως μια μαζική, συντονισμένη επίθεση.

Yemen Israel Palestinians

Διαδηλωτές στην Υεμένη καταδικάζουν τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμάηλ Χανίγια, στις 2 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Osamah Abdulrahman

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, παρά την πίεση της Ουάσιγκτον και τις εκκλήσεις των αρχηγών του στρατού του. Η δολοφονία του Χανίγια που ήταν και ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς, εξόργισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους και τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε κρίσιμο στάδιο. Ενώ το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τον ρόλο του στη δολοφονία επισήμως, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε την εμπλοκή του στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αποστάσεις από το Ισραήλ

Ακόμη και τον Απρίλιο, οι αραβικές χώρες υποβάθμισαν τον ρόλο τους στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης, υπό τον φόβο αντιποίνων από την Τεχεράνη και μη θέλοντας να θεωρηθούν ως υποστηρικτές του Ισραήλ σε μια περίοδο εκτεταμένης δημόσιας οργής για τον πόλεμο στη Γάζα. Η ανησυχία αυτή έχει ενταθεί πλέον με τα αραβικά κράτη να κρατούν αποστάσεις.

Η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν ο εναέριος χώρος τους να μετατραπεί σε ζώνη μάχης, ενώ και η Αίγυπτος έχει πει ότι δεν θα εμπλακεί σε μια τυχόν «απόκρουση ιρανικής επίθεσης».

Τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι «πολύ ανησυχητικές», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό πολιτικό που βοήθησε στην οικοδόμηση του περιφερειακού συνασπισμού, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post.

Αντιμετωπίζοντας την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου, «το Ισραήλ λειτουργεί μόνο του», είπε ο Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε πραγματικά, πολύ σκληρά, με έντονη διπλωματία, για να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση», τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «διέταξε πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι, εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να το υπερασπιστούν».

Πώς εξελίσσονται οι πρακτικές

Η επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο έδωσε στο Ισραήλ και τους συμμάχους του πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστούν. αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο ξαφνική, μεγαλύτερη σε κλίμακα και διάρκεια. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα συντονισμένο φράγμα από πολλαπλές κατευθύνσεις, με συμμετοχή Ιρανών πληρεξουσίων στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.

Lebanon Hezbollah

Μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά τη διάρκεια άσκησης.

AP Photo/Hassan Ammar

Τους τελευταίους δέκα μήνες, μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν χρησιμοποιήσει εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλής πτήσης, υψηλής ταχύτητας για να χτυπήσουν στρατιωτικές τοποθεσίες και ιδιωτικές κατοικίες στο Ισραήλ, διαφεύγοντας από τα περίφημα συστήματα αεράμυνας της χώρας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν και να αναχαιτίζουν πιο παραδοσιακούς πυραύλους που πετούν σε μεγαλύτερα ύψη και κατά μήκος γραμμικών διαδρομών πτήσης. Τέτοια drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο εάν εξαπολυθούν σε μεγάλους αριθμούς, λένε ειδικοί στα όπλα.

«Η απάντησή μας έρχεται και θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του την Τετάρτη.

Η ομάδα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς που ισχυρίζεται ότι κατέχει αλλά δεν έχει παρουσιάσει ποτέ δημόσια.

Η απόκρουση ενός τέτοιου μπαράζ θα είχε πιθανότατα υψηλό τίμημα για το Ισραήλ: Οι αναχαιτίσεις του Iron Dome κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια ανά αναχαίτιση, με το Arrow 3, που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους, να υπολογίζεται ότι κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια ανά αναχαίτιση.

Πολυμέτωπη επίθεση

Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί στο Τελ Αβίβ με κατευθυνόμενους πυραύλους, σύμφωνα με τον Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ που είναι τώρα ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.

Το χειρότερο σενάριο, είπε, θα ήταν μια πολυμέτωπη επίθεση από άλλους πληρεξούσιους του Ιράν, σχεδιασμένη για να «αμφισβητήσει τα όρια των συστημάτων του Ισραήλ, τα οποία μπορούν να υπερνικηθούν… και τα οποία, όπως φάνηκε τον Απρίλιο, βασίζονται κατά πολύ στον περιφερειακό συνασπισμό».

Ο Γκουζάνσκι είπε ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι το χτύπημα σε αμάχους είναι κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε μια ισχυρή ανταπάντηση.

«Εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει, με όλη του τη δύναμη», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σε ένα μήνυμα στα αραβικά που δημοσιεύτηκε στο X την Πέμπτη. «Αυτός που παίζει με τη φωτιά μπορεί να περιμένει την καταστροφή».

Το Ισραήλ μπορεί επίσης να εξετάσει μια προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράν, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται ιρανική επίθεση, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου με τους αρχηγούς άμυνας του. «Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη», είπε ο ανώτερος Ισραηλινός πολιτικός.

Τα αμερικανικά F-22 Raptors

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Ισραήλ για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τον στρατιωτικό συντονισμό. Οι νεοανεπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις περιλαμβάνουν μια μοίρα F-22 Raptors, ναυτικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά και το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά πλοία του, τα οποία κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσουν μια άλλη ομάδα κρούσης αερομεταφορέα που θα αναχωρήσει από την περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο απασχολημένες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο, αλλά συνειδητοποιούν επίσης ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα επηρεάσει την οικονομία και είναι προς το συμφέρον τους να σταματήσουν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Ισραήλ Ζιβ, ένας απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε ως επικεφαλής. της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

Ωστόσο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην θεωρούν δεδομένη την αμερικανική υποστήριξη: «Εδώ, νομίζω ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει λάθος, πηγαίνοντας σε έναν περιφερειακό πόλεμο με την υπόθεση ότι τα περιουσιακά του στοιχεία θα είναι πάντα εκεί».

Προέβλεψε επίσης ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να διατηρήσει ενωμένο τον περιφερειακό του συνασπισμό, «αφού δεν είναι όλοι έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Νετανιάχου».

Απαιτείται λύση στο Παλαιστινιακό

Ο Αμντουλά αλ-Γιουναΐντ, πολιτικός αναλυτής στο Μπαχρέιν, είπε ότι τα κράτη του Περσικού Κόλπου εξακολουθούν να επενδύουν στη συνεργασία με το Ισραήλ για να περιορίσουν το Ιράν, αλλά ότι οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη συμμαχία θα απαιτούσε πρόοδο προς μια λύση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων - όπως ο Νετανιάχου και ο ακροδεξιοί σύμμαχοι αρνήθηκαν να εξετάσουν. Η αδιαλλαξία τους έχει σταματήσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες για την επέκταση των συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των Άραβων γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Israel Palestinians

Παλαιστίνοι στέκονται στα συντρίμμια μετά από ισραηινό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Η τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση «ενισχύει τα εξτρεμιστικά μοντέλα που εκπροσωπεί το Ιράν», είπε ο Τζουνάιντ, κάτι που «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Τώρα πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα και να ανακαλύψουμε ένα Middle East 2.0», είπε. «Η εναλλακτική δεν είναι βιώσιμη».

Με πληροφορίες από: Israel repelled Iran’s first direct attack. Is it ready for the next one? By Shira Rubin / Washington Post