ΟΙ 100 ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Βήμα - βήμα η κούρσα που θα κρίνει τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου

Αμερικανικές εκλογές: Βήμα - βήμα η κούρσα που θα κρίνει τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

AP Photo

Εκατό μέρες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με το πολιτικό σκηνικό να έχει αποκτήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον μέσα σε λίγες εβδομάδες. Καθοριστική, μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στάθηκε η απόφαση να αποσυρθεί υπέρ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η υποψήφιότητα της οποίας για το Λευκό Οίκο θα σφραγιστεί επίσημα στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Κανείς δεν περίμενε ότι η εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα κατέρρεε σε λιγότερο από έναν μήνα, από το σοκ της εμφάνισής του στο ντιμπέιτ του CNNi στα τέλη Ιουνίου μέχρι την απόφασή του να αποχωρήσει από την κούρσα στα τέλη Ιουλίου. Οι Δημοκρατικοί πέρασαν από την απόλυτη αγωνία για την υποψηφιότητά του σε έναν νέο ενθουσιασμό για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εβδομάδα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της η Χάρις κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 170.000 εθελοντές.

Επίσης κανείς δεν περίμενε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένα γεγονός που ένωσε τους Ρεπουμπλικανούς γύρω του

Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τι συγκεκριμένα θα συμβεί στις επόμενες 100 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, ή τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά, όταν θα ξεκινήσει η μοναδική στη χώρα διαδικασία του Εκλεκτορικού Κολεγίου. Αλλά έχουμε κάποια ιδέα για το τι να περιμένουμε.

Αύγουστος: Χάρις, επιλογή αντιπροέδρου και συνέδριο στο Σικάγο

Αν και το Δημοκρατικό Κόμμα συσπειρώθηκε σχεδόν αμέσως γύρω από τη Χάρις ως υποψήφια, πρέπει ακόμη να της δώσει το χρίσμα και επίσημα. Οι αντιπρόσωποι θα το κάνουν αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ 1ης και 7ης Αυγούστου, πριν από το συνέδριο του κόμματος, ένας ελιγμός ασφαλείας για να αποτρέψει τις αλλαγές στο ψηφοδέλτιο.

Η Χάρις θα πρέπει επίσης να επιλέξει έναν υποψήφιο σύντροφο. Αυτό θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με τον Jeff Zeleny του CNNIi, και όχι ακριβώς πριν από το συνέδριο.

Στα τέλη Αυγούστου, οι Δημοκρατικοί θα συνέλθουν στο Σικάγο για το συνέδριό τους. H υποδοχή στον απερχόμενο Μπάιντεν αναμένεται να είναι απίστευτη, καθώς η ανησυχία για τις προοπτικές εκλογής του έδωσε τη θέση της στην εξύμνηση του ως ήρωα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, θα κλείσει τα 40 του χρόνια. Θα είναι ο τρίτος νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και ο πρώτος εκπρόσωπος της γενιάς των Millennians σε εθνικό εκλεγμένο αξίωμα, αν κερδίσει το ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο. Ταυτόχρονα, με τον Μπάιντεν εκτός της κούρσας, ο Βανς βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο με τον γηραιότερο υποψήφιο του μεγάλου κόμματος στην ιστορία με τον Τραμπ, έναν εκπρόσωπο της γενιάς «Βaby boomer».


Σεπτέμβριος: Βανς: Ντιμπέιτ, κανείς; Καταδίκη του Τραμπ;

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είχαν συμφωνήσει για ένα δεύτερο ντιμπέιτ, το οποίο θα διοργανώσει το ABC News και θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Αλλά με τον Μπάιντεν να έχει βγει εκτός κούρσας, ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην συμμετάσχει σε ένα ντιμπέιτ που θα χρηματοδοτηθεί από το ABC. Αντ' αυτού, η εκστρατεία του Τραμπ πρότεινε ένα ντιμπέιτ στο Fox News. Το εν λόγω δίκτυο πρότεινε ως πιθανή ημερομηνία τις 17 Σεπτεμβρίου.

Και οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να διεξαγάγουν το ντιμπέιτ, οπότε είμαστε σε κατάσταση αναμονής.

Οι πρώτες ψηφοφορίες σε επίπεδο πολιτειών θα ξεκινήσουν επίσης τον Σεπτέμβριο. Η Βόρεια Καρολίνα είναι η πρώτη πολιτεία που θα αποστείλει επιστολικά ψηφοδέλτια, στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Με τις διακοπές να έχουν τελειώσει και με την επιστροφή στο σχολείο και στη δουλειά, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εκλογές το Σεπτέμβριο. Θα υπάρξουν επίσης κάποιες στιγμές - σταθμοί, όπως όταν το «Saturday Night Live» κάνει πρεμιέρα στο τέλος του μήνα και όλοι θα μάθουν αν η Μάγια Ρούντολφ θα επιστρέψει ως Χάρις, ενώ θα μάθουμε ποιος θα παίξει τον Βανς.

Το ίδιο μήνα ο Τραμπ αντιμετωπίζει την ανακοίνωση των ποινών για την καταδίκη του για 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που σχετίζονται με πληρωμές χρημάτων που αφορούν το διάστημα πριν από τις εκλογές του 2016. Η εν λόγω ημερομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι σημαντική καθώς το δικαστήριο αντιδρά στη νέα ασυλία που παραχωρείται στους προέδρους από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ημέρα των εκλογών δεν είναι πριν από τις 5 Νοεμβρίου, αλλά οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν κάποιο είδος «πρόωρης» ψηφοφορίας, είτε ταχυδρομικώς είτε αυτοπροσώπως, και η διαδικασία αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη τον Οκτώβριο.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, σχεδόν το 70%, ψήφισαν πρόωρα ή ταχυδρομικώς το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, αν και το ποσοστό αυτό επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19.

Οι εκστρατείες θα επικεντρωθούν στο να μαζέψουν τις ψήφους στις λίγες πολιτείες κλειδιά που πιστεύουν ότι είναι προς διεκδίκηση. Το 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε πέντε πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ το 2016. Αυτές οι πολιτείες - Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν - θα μπορούσαν να βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο το 2024, όταν η Χάρις, η οποία συμπληρώνει τα 60 της χρόνια τον Οκτώβριο, αναμετράται με τον Τραμπ.

Νοέμβριος: Εκλογές και άλλες εξελίξεις

Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί οι ομοσπονδιακές εκλογές να διεξάγονται την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Φέτος, αυτή είναι η 5η Νοεμβρίου.

Όσοι δεν ψηφίσουν νωρίς θα πάνε στο τοπικό τους εκλογικό κέντρο. Οι κάλπες θα κλείσουν σε διαφορετικές ώρες σε όλη τη χώρα. Λόγω της αύξησης της επιστολικής ψήφου, αν τα αποτελέσματα σε πολιτείες κλειδιά είναι κοντά, όπως το 2020, πιθανόν να μην γνωρίζουμε τον νικητή την ημέρα των εκλογών.

Ανεξάρτητα από αυτό συχνό φαινόμενο είναι οι αγωγές σε ορισμένες πολιτείες και το ενδεχόμενο για επανακαταμετρήσεις σε άλλες. Η ημέρα των εκλογών απέχει πολύ από το τέλος των εκλογών.

Επίσης προς το τέλος του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν γίνεται 82 ετών.

Δεκέμβριος: Εκλεκτορικοί ψήφοι

Αφού διευθετηθούν τα ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές, οι πολιτείες επιβεβαιώνουν ή βεβαιώνουν τα πολιτειακά τους αποτελέσματα. Οι εκλέκτορες συγκεντρώνονται στις πρωτεύουσες των αντίστοιχων πολιτειών τους για να ρίξουν τις εκλογικές ψήφους.

Ιανουάριος: Κάποιος θα ορκιστεί πανηγυρικά πρόεδρος

Το νέο Κογκρέσο ορκίζεται στις 3 Ιανουαρίου. Είναι αυτό το νέο Κογκρέσο που, στην απίθανη περίπτωση ισοψηφίας στο Κολέγιο Εκλεκτόρων, θα αποφασίσει για το τελικό αποτέλεσμα. Κάθε πολιτεία θα έχει μία ψήφο για τον πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νομοθέτες συγκεντρώνονται στις 6 Ιανουαρίου, όπως όλοι θα πρέπει να θυμούνται από το 2020, για να μετρήσουν τις εκλογικές ψήφους. Η Χάρις θα προεδρεύσει της διαδικασίας. Θα μπορούσε είτε να είναι η πέμπτη αντιπρόεδρος στην ιστορία που θα επιβλέπει τη δική της νίκη στο Κολέγιο Εκλεκτόρων, είτε η τέταρτη στην ιστορία που θα επιβλέπει τη δική της ήττα στο Κολέγιο Εκλεκτόρων.

Στις 20 Ιανουαρίου 2025, ο επόμενος πρόεδρος θα ορκιστεί.