ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ασφυκτικές πιέσεις εντός και εκτός δέχεται ο Νετανιάχου να δεχθεί το σχέδιο Μπάιντεν

Ισραήλ: Ασφυκτικές πιέσεις εντός και εκτός δέχεται ο Νετανιάχου να δεχθεί το σχέδιο Μπάιντεν

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων την ώρα που οι διεθνείς πιέσεις στο Τελ Αβίβ κορυφώνονται 

AP Photo/Maya Alleruzzo

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ να αποδεχθεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο η Χαμάς δήλωσε ότι είναι προς θετική κατεύθυνση. 

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη —το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος—παροτρύνουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία την ώρα που το Τελ Αβίβ δεν σταματά να σφυροκοπεί τη Γάζα.

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της Ράφα, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.

«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εξίσωση περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς, την ώρα που υπουργοί της άκρας δεξιάς απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα «διαλύσει την κυβέρνηση». Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο».

Από την άλλη, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν το βράδυ ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν να επιστρέψουν οι όμηροι.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα», απαιτούσε διαδηλώτρια που είχε μεταμφιεστεί σε άγαλμα της Ελευθερίας, ανάμεσα σε θάλασσα σημαιών του Ισραήλ.

Για την Ντίτι Καπουάνο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για την «εξουσία» του από ό,τι για την τύχη των ομήρων.

«Ελπίζω ο κ. Μπάιντεν να ασκήσει επαρκή πίεση ώστε η κυβέρνηση και ο κ. Νετανιάχου να δεχθούν τη συμφωνία», συνέχισε η 46χρονη με την ισραηλινή σημαία στους ώμους.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανέφερε πως θα απαιτήσει «η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει αμέσως τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και να ξαναφέρει σπίτι όλους τους ομήρους».

Σχέδιο τριών φάσεων

Την Παρασκευή (31/5) Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε κατ’ αυτόν από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Στην πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ