ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Όχι σε κατάπαυση πυρός μέχρι να καταστρέψω τη Χαμάς» - Οι πιέσεις εντός κι εκτός Ισραήλ

Νετανιάχου: «Όχι σε κατάπαυση πυρός μέχρι να καταστρέψω τη Χαμάς» - Οι πιέσεις εντός κι εκτός Ισραήλ

Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους περπατούν μέσα στην καταστροφή μετά την ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή

(AP Photo/Enas Rami)

Παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά και την παρουσιάση της πρότασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να «κωφεύει». Σε νεότερες δηλώσεις που έκανε το Σάββατο (1/6), ο Νετανιάχου είπε ότι οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας «δεν έχουν αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς έχει υποβαθμιστεί σε σημείο που δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει το είδος της επίθεσης που ξεκίνησε την τρέχουσα οκτάμηνη σύγκρουση στη Γάζα. Μέρος της συμφωνίας, είπε, θα περιλαμβάνει εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται έναν οριστικό τερματισμό των μαχών.

Ωστόσο, μια δήλωση από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού το Σάββατο ανέφερε ότι οι στόχοι του Ισραήλ — συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφής της Χαμάς» - θα πρέπει να εκπληρωθούν προτού ξεκινήσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι πληρούνται αυτοί οι όροι προτού τεθεί σε ισχύ μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν συνιστά σημείο εκκίνησης», ανέφερε η δήλωση.

Η σημερινή δήλωση επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια που έγιναν λιγότερο από μία ώρα αφότου ο Μπάιντεν παρουσίασε την ειρηνευτική πρόταση την Παρασκευή, με τον Νετανιάχου να επιμένει ότι η χώρα δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να επιστραφούν όλοι οι όμηροι.

Δεν είναι σαφές ακριβώς σε ποιο βαθμό το Ισραήλ υποστηρίζει το σχέδιο, όπως σκιαγραφήθηκε από τον Μπάιντεν. Μια προηγούμενη δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού επέμεινε ότι το «ακριβές περίγραμμα» της πρότασης επιτρέπει στο Ισραήλ να «διατηρήσει» τους στόχους του στη σύγκρουση, αναφέρει το CNNi.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Νετανιάχου να μην αγνοήσει το σχέδιο Μπάιντεν

Οι πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας εντείνονται. Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε τον Νετανιάχου να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί», γράφει ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ και πρόσφερε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.

«Υπενθυμίζω στον Νετανιάχου ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Στήριξη Μακρόν στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη του στο σχέδιο των ΗΠΑ για παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση συνολικής συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για την επίτευξη μίας λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους» αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή.

Αυτή είναι η πρόταση του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε μια ισραηλινή πρόταση τριών φάσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, λέγοντας: «Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την «απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και «απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων».

Η δεύτερη φάση θα επιτρέψει την «ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών».

«Και όσο η Χαμάς τηρεί τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει, σύμφωνα με τις ισραηλινές προτάσεις, «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Στην τρίτη φάση, είπε ο πρόεδρος, «θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και τυχόν λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους».

Θετική η Χαμάς στην ανταλλαγή αιχμαλώτων

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Χαμάς στο νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (31/5) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ