ΚΟΣΜΟΣ

Μη αποσπώμενα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών - Οι αντιδράσεις των καταναλωτών

Μη αποσπώμενα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών  - Οι αντιδράσεις των καταναλωτών

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα  στις παραλίες και το νέο σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση της παρουσίας τους (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Wayne Parry

Τα νέα πλαστικά καπάκια στα μπουκάλια των ποτών και των αναψυκτικών έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό πολλών καταναλωτών που δεν διστάζουν να τον εκφράσουν δημόσια.

Και όμως υπάρχει εξήγηση, όπως αναφέρει το Euronews για τα νέα πλαστικά μπουκάλια στην Ευρώπη, των οποίων τα καπάκια δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Ήδη σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. τα μπουκάλια έχουν κάνει την εμφάνισή τους ενώ η εξάπλωσή τους θα είναι ευρέως διαδεδομένη από τον Ιούλιο.

Ο νέος σχεδιασμός

Ο νέος σχεδιασμός είναι αρκετά απλός. Αντί για τα καπάκια που έχουμε συνηθίσει και τα οποία βιδώνονται πλήρως, υπάρχουν επιπλέον λωρίδες πλαστικού που συνδέουν το καπάκι με το μπουκάλι.

Η Coca-Cola ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν την αλλαγή, καθώς έχει κυκλοφορήσει το σχέδιο σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο περίπου χρόνο.

«Αυτή η μικρή αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο, εξασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές ανακυκλώνουν τα μπουκάλια μας και κανένα καπάκι δεν μένει πίσω», δήλωσε η Ανιές Φιλιπί, διευθύντρια της Coca-Cola στην Ιρλανδία.

Τώρα που το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ορισμένοι καταναλωτές είναι αναστατωμένοι με το νέο σχεδιασμό. Μάλιστα, αρκετοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραπονεθούν ότι το καπάκι τούς χτυπάει στο πρόσωπο καθώς πίνουν και ότι τους δυσκολεύει στο να μεταφέρουν το ποτό σε ένα ποτήρι.

Γιατί το καπάκι είναι κολλημένο στο μπουκάλι

Είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη της Ε.Ε. να έχουν καταργήσει σταδιακά τα αποσπώμενα καπάκια μέχρι τον Ιούλιο στα πλαστικά μπουκάλια ποτών μέχρι τρία λίτρα. Είναι μέρος μιας οδηγίας της Ε.Ε. που ανακοινώθηκε το 2018 και έχει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης.

Τα αποσπώμενα καπάκια έχουν απαγορευτεί ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ε.Ε είναι ένα από τα πιο απορριπτόμενα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης στις παραλίες.

Αυτή τη στιγμή μεγάλες ποσότητες δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στους ωκεανούς μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παραγωγή και η αποτέφρωση πλαστικού προκάλεσε την έκλυση στην ατμόσφαιρα πάνω από 850 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2019.

Τα νέα πλαστικά καπάκια είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων που επιδιώκει η Ε.Ε.
Οι συσκευασίες για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα μίνι προϊόντα περιποίησης των ξενοδοχείων και το γρήγορο φαγητό στα εστιατόρια θα απαγορευτούν σύντομα σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τα πλαστικά μπουκάλια η ελπίδα είναι ότι με το καπάκι που είναι προσαρτημένο οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να τα πετάξουν, καθώς για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να πετάξουν ολόκληρο το μπουκάλι μαζί με αυτό.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα να θέσουν τις δικές τους απαιτήσεις σχεδιασμού, εφόσον «τα καπάκια παραμένουν προσαρτημένα στα δοχεία κατά το στάδιο της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων». Έτσι, ο σχεδιασμός που βλέπουμε σήμερα σε ποτά όπως η Coke δεν είναι ο μόνος δυνατός, αν και θα είναι ο πιο συνηθισμένος δεδομένης της κυριαρχίας τους στην αγορά. Άλλες μεγάλες εταιρείες ποτών έχουν ήδη υιοθετήσει τον σχεδιασμό της Coke.