ΚΟΣΜΟΣ

Μία καλημέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την Ιταλίδα κοσμοναύτη

Μία καλημέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την Ιταλίδα κοσμοναύτη
ESA/NASA

Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι είναι η πρώτη Ιταλίδα κοσμοναύτης που βρέθηκε στο διάστημα για τόσο μεγάλο διάστημα. Έμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου έφτασε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν. Την μετέφερε εκεί το ρωσικό σκάφος Σογιούζ, πριν περίπου έναν χρόνο.

Η Κριστοφορέτι έσπασε κάθε ρεκόρ διαμονής γυναίκας, αφού έζησε 200 ημέρες στον διαστημικό σταθμό. Στη διάρκειά τους μπόρεσε να κάνει πολλούς φίλους στο διαδίκτυο και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητή.

Η 38χρονη, για 200 ημέρες έστελνε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα, ενημέρωνε το κοινό στα σόσιαλ μίντια για τις εμπειρίες της και το έργο στον σταθμό, ενώ έφτιαξε και φιλμάκια τα οποία έλυσαν πολλές απορίες του κόσμου για το πώς είναι η ζωή στον ΔΔΣ χωρίς βαρύτητα.

Ο Διεθνής Σταθμός είναι ορατός από τη Γη και μάλιστα με γυμνό μάτι, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας.