ΚΟΣΜΟΣ

Επισιτιστική κρίση: Μακρόν και Σολτς «καλούν» Πούτιν για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Επισιτιστική κρίση: Μακρόν και Σολτς «καλούν» Πούτιν για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών
«Πρόθυμη» να εξετάσει τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνει η Ρωσία Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία έθεσαν ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου δήλωσε «πρόθυμος» να εξετάσει τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και να επαλάβει τον διάλογο με το Κίεβο.

Κατά τη συνομιλία, διάρκειας 80 λεπτών, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας επανέλαβαν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν την απαίτηση τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για να «εισπράξουν» εκ νέου τις προειδοποιήσεις Πούτιν σχετικά με τις δυτικές αποστολές όπλων προς υποστήριξη της άμυνας του Κιέβο.

Ως προς το ζήτημα της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο κατόπιν της συνομιλίας αναφέρεται ότι «η Ρωσία επιθυμεί να συμβάλει στην εξεύρεση τρόπων για την ανεμπόδιστη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Η Μόσχα για πολλοστή φορά απέδωσε τους «πραγματικούς λόγους για τις δυσκολίες στον εφοδιασμό τροφίμων σε «λανθασμένους οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές των δυτικών χωρών, αλλά και στις αντι-ρωσικές κυρώσεις που επέβαλαν», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Από γαλλικής πλευράς, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς επισήμαναν στον Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

H γερμανική καγκελαρία την ίδια στιγμή ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε «πως επιθυμεί να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ιδίως διά θαλάσσης».

«Έτοιμος» ο Πούτιν για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο

Κατά τη συνομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, την ετοιμότητά της Μόσχας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο -στο οποίο και επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το τέλμα στις συνομιλίες.

«Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία έχει 'παγώσει' εξαιτίας του Κιέβου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επανέναρξη του διαλόγου» αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε την ίδια στιγμή ενάντια στις συνεχιζόμενες αποστολές δυτικών όπλων προς την Ουκρανία, λέγοντας στους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς ότι πρόκειται για «επικίνδυνη» κίνηση μπορεί «να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων από την πλευρά του αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων μαχητών του Αζοφστάλ, οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε χθες, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα και στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Η G7 εργάζεται ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε εν τω μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Τζόνσον, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ότι συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στην G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο», σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων» επισημαίνεται στο κείμενο.