«Παζάρια» Πούτιν με τις εξαγωγές σιτηρών - Ζητά να αρθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία
Καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις ελλείψεις τροφίμων και την αύξηση των τιμών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αλλά μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις στη χώρα του.
Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στις ρωσικές εξαγωγές ή σε εκείνες από την Ουκρανία που έχουν σταματήσει από το μπλοκάρισμα των λιμανιών της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ήταν πολύ απίθανο να συμφωνήσουν να άρουν τις εκτεταμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως απάντηση στην κίνηση του Ρώσου ηγέτη να τη συνδέσει με την αυξανόμενη επισιτιστική κρίση.
Τα σχόλια του Πούτιν έγιναν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ντράγκι ότι οι διακοπές στον εφοδιασμό τροφίμων επιδεινώθηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και ότι η Μόσχα είναι «πρόθυμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων υπό τον όρο ότι θα αρθούν οι περιορισμοί της Δύσης με πολιτικά κίνητρα».
Η κλήση επικεντρώθηκε στην εύρεση μιας κοινής λύσης για την επισιτιστική κρίση, ανέφερε το γραφείο του Ντράγκι σε μια δήλωση που δεν έκανε λόγο για άρση των κυρώσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε αργότερα την Πέμπτη σε μια ενημέρωση ότι ζήτησε από τον Πούτιν να ξεκλειδώσει τα σιτηρά στα λιμάνια της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Πούτιν.
Ανώτερος διπλωμάτης με γνώση του θέματος είπε ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς επιμένει με τον πόλεμο να διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο ευθύνεται για τη διακοπή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, επειδή εξόρυξε τα λιμάνια της. Η Ουκρανία το αρνείται, λέει ότι είναι η Μόσχα που εμποδίζει τα πλοία να ελλιμενιστούν και την κατηγορεί ότι κλέβει αποθήκες σιτηρών από κατεχόμενες περιοχές.
Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αυξάνουν την πείνα στον κόσμο. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ουκρανία ήταν βασικός προμηθευτής σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αφρικής. Τα σιτηρά βρίσκονται τώρα σε σιλό στην Ουκρανία και δεν μπορούν να αποσταλούν.
«Οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους μας στοχεύουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος. «Δεν εμποδίζουν την εξαγωγή ουκρανικών ή ρωσικών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των λιπασμάτων, ούτε εμποδίζουν τις συνήθεις συναλλαγές που είναι απαραίτητες για αυτές τις εξαγωγές, όπως τραπεζικές ή ναυτιλιακές».
Έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Λιθουανίας, πιέζουν για ένα σύστημα όπου τα φορτηγά σιτηρών συνοδεύονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας από πολεμικά πλοία από συμμαχικά έθνη, προκειμένου να ρέουν ξανά οι ουκρανικές εξαγωγές. Αλλά αυτό απαιτεί πρώτα να καθαριστούν οι νάρκες γύρω από τα λιμάνια και η Ρωσία να συμφωνήσει να επιτρέψει στα πλοία την ασφαλή διέλευση.
Ο Ντράγκι και ο Πούτιν συζήτησαν τα ρωσικά μέτρα για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας από τα ουκρανικά λιμάνια, ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανοίγει καθημερινά δύο θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας.
Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ότι η ασφαλής διέλευση δεν θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στο λιμάνι της Οδησσού και να επιτεθούν στην πόλη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.