ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στο πλευρό Φινλανδίας-Σουηδίας έναντι κάθε ρωσικής απειλής

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στο πλευρό Φινλανδίας-Σουηδίας έναντι κάθε ρωσικής απειλής
Αμερικανικές διαβεβαιώσεις στήριξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας έως ότου βρεθούν υπό την «ασπίδα» του Άρθρου 5 της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ AP Photo/Evan Vucci

Χαιρετίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό των δύο σκανδιναβικών χωρών εφόσον βρεθούν ενώπιον ρωσικής επιθετικότητας «καθ' οδόν» προς την εισδοχή στους κόλπους της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να δεχθεί αύριο, Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κατόπιν της κατάθεσης του επίσημου αιτήματος των δύο σκανδιναβικών χωρών για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν «χαιρετίζει με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, δίνεται η διαβεβαίωση ότι στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην Ιστορία».

Η Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν νωρίτερα την Τετάρτη επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Τουρκία, που διαθέτει δικαίωμα βέτο, όπως εξάλλου όλες οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απειλεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση.

Οι τουρκικές ενστάσεις αναπόφευκτα θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με τον Φινλανδό πρόεδρο και την Σουηδή πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον.

Η υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις υπόλοιπες χώρες μέλη, εξαιρουμένης της Άγκυρας.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με συνέπεια να εντείνονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλειά τους δεδομένου ότι δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έχουν σπεύσει με δηλώσεις τους να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.