ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Άμαχοι στόχος επιδρομών σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ρίβνε - «Έφυγε» κονβόι από Μαριούπολη

Πόλεμος Ουκρανία: Άμαχοι στόχος επιδρομών σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ρίβνε - «Έφυγε» κονβόι από Μαριούπολη
Γυναίκα περνά μπροστά απ' ότι απέμεινε από την πολυκατοικία του Κιέβου που βομβαρδίστηκε AP Photo/Vadim Ghirda

Ανηλεώς βομβαρδίζεται η Ουκρανία με τη ρωσική επίθεση να εξελίσσεται σε πολλαπλά μέτωπα. Άμαχοι γίνονται στόχος επιδρομών σε Κίεβο και Χάρκοβο, καθώς και στην περιφέρεια Ρίβνε στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου χτυπήθηκε Πύργος Ραδιοτηλεόρασης και υπάρχουν αναφορές για εννέα νεκρούς. Την ίδια στιγμή, κονβόι 160 οχημάτων αναχώρησε από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στην πρώτη επιτυχή, κατά τα φαινόμενα, προσπάθεια διάνοιξης «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τη διαφυγή αμάχων.

Στο βομβαρδισμό του Πύργου κοντά στην πόλη Ρίβνε της βορειοδυτικής Ουκρανίας έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι εννέα, βάσει τελευταίας ενημέρωσης από τις τοικές αρχές. κυβερνήτη. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται προς απεγκλωβισμό τυχόν παγιδευμένων στα συντρίμμια.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου ταυτόχρονα ανέφερε πως και η πόλη του σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο.«Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», δήλωσε ο δήμαρχος, Ιχόρ Τερέκοφ, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θύματα.

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της ρωσικής επιδρομής σε πολυκατοικία εννέα ορόφων στο Κίεβο. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε η Πυροσβεστική κατάφερε να σώσει 15 άτομα που κινδύνευαν, ενώ απομακρύνθηκαν εγκαίρως 63 ένοικοι της πολυκατοικίας.

Οι εικόνες που έφθασαν από το Κίεβο μετά το βομβαρδισμό της πολυκατοικίας είναι συνταρακτικές. Οι διασώστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους Ουκρανούς πολίτες που έμεναν στους τελευταίους ορόφους της φλεγόμενης πολυκατοικίας. Κρατώντας στα χέρια τους μια-δυο μικρές τσάντες με τα άκρως απαραίτητα, άλλοι ένοικοι πηδούσαν μέσα από τα συντρίμμια για να σωθούν.

Ukrainian State Emergency Service via AP

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα και εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στην ουκρανική πρωτεύουσα ρωτεύουσα. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την ίδια στιγμή ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο Ντονέτσκ σκοτώνοντας 20 ανθρώπους- με το Κίεβο να αρνείται ότι εξαπέλυσε επίθεση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για την επίθεση για την οποία κατηγορεί το Κίεβο στο Ντονέτσκ, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια.

Κονβόι 160 οχημάτων αναχώρησε από τη Μαριούπολη

Για πρώτη φορά αφότου η Μαριούπολη τέθηκε υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από την πόλη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων.

Η πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, με τους κατοίκους της να παραμένουν χωρίς θέρμανση, πόσιμο νερό και τα τρόφιμα και τα φάρμακα να εξαντλούνται. Όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη διαφυγή των αμάχων είχαν πέσει στο κενό.

Σήμερα, ωστόσο, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή τηρήθηκε και ένα κονβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.

«Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει» επισημάνθηκε σε ανάρτηση του δήμου.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε εξίσου ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη.

Περίπου 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν απομακρυνθεί από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέχρι τώρα.

Μπλοκάρει η Ρωσία την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ ανέφερε ωστόσο ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κονβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει το Κίεβο στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρέστοβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

Από ρωσικής πλευράς έγινε λόγος για «μαζική εκκένωση» της Μαριούπολης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι από τις δέκα διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που προτείνει η Ρωσία οδηγούν σχεδόν αποκλειστικά στο έδαφός της, εξ ου και απορρίπτονται από την κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία και τονίζει πως οι Ουκρανοι πολίτες έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλα σημεία στην ίδια τη χώρα τους.

Στη 17η ημέρα του πολέμου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.

Επισημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων και επιδρομών, όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

Ανάμεσα στα θύματα του πολέμου, μια έγκυος και το μωρό της από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο της Μαριούπολης...

Προσοχή σκληρό περιεχόμενο

ΗΠΑ: Από το ρωσικό εναέριο χώρο η επιδρομή κατά της στρατιωτικής βάσης κοντά στην Πολωνία

Η επίθεση που πραγματοποίησε η Ρωσία κατά μεγάλης ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Πολωνία την Κυριακή έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, δήλωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η επιδρομή κατά της βάσης του Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα της Πολωνίας δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες της Δύσης να ανεφοδιάσουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Επισήμανε ότι στη βάση δεν υπήρχαν ούτε αμερικανικά στρατεύματα, συνεργάτες ή πολιτικό προσωπικό.

Πριν την επίθεση στη βάση, η Ρωσία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θεωρεί «νόμιμος στρατιωτικούς στόχους» τις αποστολές όπλων από τη Δύση προς τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ