Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ΝΑΤΟϊκή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιμένει το Κίεβο
Ανανεώθηκε:
Τη στιγμή που η Ρωσία εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις ανά την Ουκρανία και προειδοποιεί τους αμάχους του Κιέβου «να φύγουν» καθώς επίκειται να χτυπήσει στόχους στην πρωτεύουσα, η ουκρανική κυβέρνηση απευθύνεται εκ νέου στo NATO ζητώντας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ανάλογη κίνηση θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση της Συμμαχίας με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο επαναλαμβάνουν τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώπιον των ουκρανικών εκκλήσεων.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επέμεινε εντούτοις σήμερα στο σχετικό αίτημα, λέγοντας ότι «είναι καλύτερα να βοηθήσουν τώρα [σ.σ. το ΝΑΤΟ] παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με τον Πούτιν αργότερα».
«Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται [το ΝΑΤΟ] ότι θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει, είστε οι επόμενοι» δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα ενόσω οι βομβαρδισμοί στο ουκρανικό έδαφος εντείνονται και χάνονται ζωές αμάχων.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πως έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ζελένσκι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν, διά της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία «δεν είναι καλή ιδέα», καθώς θα οδηγούσε την Αμερική σε ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Ουσιαστικά θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατέρριπτε αεροσκάφη, ρωσικά αεροσκάφη. Αυτό σαφώς συνιστά κλιμάκωση. Και δεν είναι κάτι που ο πρόεδρος θέλει να πράξει. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι καλή ιδέα» δήλωσε η Τζεν Ψάκι στο δίκτυο MSNBC.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει από τις πρώτες ημέρες της μαζικής συγκέντρωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα ότι δεν θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα στον ουκρανικό στρατό και αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, πέραν του μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Όμως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως αμερικανικές «μπότες» δεν θα πατήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε καν για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παγκόσμιο πόλεμο. Ανάλογη θα ήταν και η συνέπεια της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
«Θα σήμαινε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
Υπάρχουν ωστόσο και φωνές στις ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μεταδίδει η Wall Street Journal. Ανάμεσά τους ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Άνταμ Κίνζιντζερ, αν και αναγνωρίζει πως το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό.
Από την άλλη πλευρά, ο γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο θέτει ξεκάθαρα το διακύβευμα:
«Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει. Υποδηλώνει [η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων] την ετοιμότητα κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους, και αυτό θα σήμαινε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Θεωρώ πως πρέπει να κατανοήσουμε τι πραγματικά σημαίνει όταν μιλάμε περί αυτού».
Στόλτενμπεργκ: Δεν θα σταλούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ή αεροσκάφη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα σταλούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη προς υποστήριξη του Κιέβου, καθώς η Συμμαχία δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.
«Ο [Ρώσος] πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν συνέθλιψε την ειρήνη στην Ευρώπη» και η «Συμμαχία καταδικάζει τη βίαιη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική αεροπορική βάση Λασκ συνοδεία του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες» επισήμανε.
Μετά τη ρωσική εισβολή, και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.
Η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική παρουσία ενισχύεται στην Ανατολική Ευρώπη, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα» στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να διαμηνύει στη Ρωσία πως ο πυρήνας του ΝΑΤΟ είναι το Άρθρο 5 και η δέσμευση στη συλλογική άμυνα.