Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν: Απογοήτευση στην Ουάσινγκτον για την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε «απογοήτευση» για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έκρινε χθες Τετάρτη ότι έχει δικαιοδοσία και μπορεί να δεχθεί το αίτημα του Ιράν να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην Τεχεράνη η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις. «Ταυτόχρονα, είμαστε απογοητευμένοι που το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τα νομικά επιχειρήματά μας για το γεγονός ότι το αίτημα του Ιράν είναι εκτός δικαιοδοσίας του», πρόσθεσε.
Η Τεχεράνη προσέφυγε εναντίον της Ουάσινγκτον στο Διεθνές Δικαστήριο το 2018, επιχειρηματολογώντας ότι η Ουάσινγκτον παραβίασε μια συνθήκη φιλίας των ΗΠΑ και του Ιράν που ανάγεται στο 1955.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις αφού απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προς μεγάλη σύγχυση των ευρωπαίων συμμάχων του.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το δικαστήριο αυτό των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, δεν είναι αρμόδιο για την υπόθεση αυτή και πρέπει να την απορρίψει.
Είχαν διαβεβαιώσει ότι οι κυρώσεις ήταν αναγκαίες διότι το Ιράν αποτελούσε «σοβαρή απειλή» για τη διεθνή ασφάλεια.
Όμως το δικαστήριο εντέλει απέρριψε χθες το σύνολο των αμερικανικών ενστάσεων, με τον Αμπντελκάουι Άχμεντ Γιούσουφ, να δηλώνει ότι το δικαστήριο έχει «τη δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα που κατατέθηκε από τη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «νίκη» για την Τεχεράνη.
«Η απόφαση (...) είναι απλά προκαταρκτική, δεν είναι απόφαση για την ουσία» της υπόθεσης, τόνισε από την πλευρά του ο Νεντ Πράις, επικρίνοντας το Ιράν και την προσπάθειά του να παρουσιάσει την απόφαση ως «θετική για τα δικά του επιχειρήματα επί της ουσίας» της προσφυγής.
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κορυφαίο δικαστικό του όργανο, εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών μελών του.
Αφού πλέον το δικαστήριο έκρινε πως έχει δικαιοδοσία να χειριστεί την υπόθεση, αναμένεται να απαιτηθούν μήνες, αν όχι χρόνια, προτού να υπάρξει ετυμηγορία.