ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν: Η Αρμενία να αλλάξει ηγεσία

Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν: Η Αρμενία να αλλάξει ηγεσία
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, απηύθυνε εκ νέου την Πέμπτη έκκληση για αλλαγή ηγεσίας στην Αρμενία, καθώς παρακολουθούσε μια στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτούσε την ήττα της χώρας από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν πόλεμο στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον φετινό πόλεμο, προσέφερε έμμεση υποστήριξη στους αντιπάλους του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση για να παραιτηθεί εξαιτίας του χειρισμού του για τη σύγκρουση. Όπως είπε, η διαφωνία του έγκειται στην ηγεσία της Αρμενίας και όχι στον λαό της.

«Ευχόμαστε στον Αρμενικό λαό να απαλλαγεί από το βάρος των ηγετών που τους παρηγορούν με τα ψέματα του παρελθόντος και τους παγιδεύουν στη φτώχεια», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Εάν ο λαός της Αρμενίας μάθει τα μαθήματά του από αυτό που συνέβη στο Καραμπάχ, αυτό θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει τα χερσαία σύνορά της με την Αρμενία για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αν το Γερεβάν λάβει θετικά μέτρα για την περιφερειακή ειρήνη, προσθέτοντας ότι συζήτησε σχετικά με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας περιφερειακής συνεργασίας έξι χωρών με τον Αζέρο ομόλογό του.

Η Αρμενία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη περιφερειακή πλατφόρμα μαζί με την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία εάν συνέβαλε στην περιφερειακή ειρήνη, είπε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε την παρέλαση στο Μπακού με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι είναι επίσης ανάγκη να λογοδοτήσουν οι εθνικές Αρμενικές δυνάμεις για τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, τις οποίες χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου, καθώς και για την καταστροφή χωριών, πόλεων και τζαμιών.

Οι Αρμενικές δυνάμεις αρνούνται τέτοιες κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις των Αζέρων και οι ξένοι μισθοφόροι είναι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την μεγάλης κλίμακας πολιτιστική καταστροφή και για φρικαλεότητες. Το Μπακού το αρνείται αυτό.

Στην παρέλαση της Πέμπτης, ελικόπτερα που φέρουν τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πέταξαν πάνω από την κοντινή Κασπία Θάλασσα, σχεδόν 3.000 τουρκικά στρατεύματα παρήλασαν στην κεντρική πλατεία του Μπακού, και τα αζερικά άρματα και στρατιώτες πέρασαν μπροστά από τους δύο ηγέτες

Ο Αλίγιεφ απέτισε φόρο τιμής στην υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ο Ερντογάν υποστήριξε τη θέση μας, το δίκαιο σκοπό μας, από την αρχή. Συμμετέχοντας σε αυτήν την παρέλαση νίκης μαζί δείχνουμε και πάλι την ενότητά μας, όχι μόνο στους λαούς μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία ορόσημο το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους μετά από έναν αιώνα εχθρότητας που προήλθε από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τον Οθωμανικό στρατό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι δεσμοί παρέμειναν τεταμένοι.

Ο Ερντογάν είχε απευθύνει παρόμοια έκκληση για πολιτική αλλαγή στην Αρμενία στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος των έξι εβδομάδων στο Καραμπάχ.

Οι μάχες σταμάτησαν τον περασμένο μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, για τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών κράτησε για έξι εβδομάδες και κατά τη διάρκειά του φέρεται να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.

Το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε σημαντικά εδαφικά κέρδη με τη στρατιωτική επίθεσή του στην περιοχή, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου.