Κορωνοϊός: Συναγερμός και στην Ευρώπη - Τι θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής
Ανανεώθηκε:
Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ ζητά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης Κορυφής για την πανδημία.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στην επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό».
Όπως σημειώνεται «στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν την κοινή τους συνεργασία μαζί, ενεργώντας γρήγορα και αποφασιστικά».
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται, «συζήτησαν σε βάθος πώς, με βάση τις βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ικανότητες, θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να ενισχύσουν τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση της COVID-19. Οι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα μαζί, σε τακτική βάση».
Προκειμένου να υλοποιήσει αυτές τις προθέσεις αμέσως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 19:30.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Μισέλ θα ήθελε οι ηγέτες να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τεστ και τον εντοπισμό καθώς και στα εμβόλια.
Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ ζητά από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών.
2. Ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών ταξιδιών.
3. Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης.
4. Ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών.
Φον Ντερ Λάιεν: Ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ
Αφού περιέγραψε τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τώρα «πρέπει να βασιστούμε σε αυτά τα θεμέλια με πρόσθετα μέτρα» και τόνισε ένα νέο πακέτο σήμερα που θα επιτρέπει μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων, τα τεστ, τον ιατρικό και μη ιατρικό εξοπλισμό, τα ταξίδια και τις στρατηγικές εμβολιασμού. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» τόνισε. «Γι’ αυτό θα μας ακούσετε να τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας, συντονισμού και αλληλεγγύης».
Πρόσθεσε επίσης, ότι θα επιδιώξει καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων για να οργανώσει μια διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών όπου χρειάζεται και πως θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εθνικών συμβούλων στον κορωνοϊό, όπου θα μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους.
Επίσης, ανακοίνωσε την δέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά rapid tests σε κράτη μέλη και τόνισε πως θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να καταστούν πιο διαθέσιμες.
Αναφορικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως πρέπει να γίνουν πολλά στην προετοιμασία για τη διανομή ενός εμβολίου όταν γίνει διαθέσιμο. «Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: δεν θα συμβιβαστούμε για την ασφάλεια των εμβολίων».
«Ας μην ξεχνάμε τη δέσμευσή μας για καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού για όλους», δήλωσε. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς», τόνισε.
Νέα δέσμη μέτρων από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην ΕΕ.
«Η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης», προειδοποίησε η Επιτροπή σε μια δήλωση στο πλαίσιο της επίσημης πρότασής της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την ανάληψη δράσης.
Για να εντοπιστεί καλύτερα η εξάπλωση των λοιμώξεων, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη.
Η Επιτροπή επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επινοήσουν γρήγορα στρατηγικές εμβολιασμού έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα άτομα να μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια της COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιμα.
Αναλυτικά η Κομισιόν προτείνει μέτρα σε 8 πεδία:
- Βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, καλώντας τα ΚΜ να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Κομισιόν.
2.Δημιουργία αποτελεσματικότερων και ταχύτερων τεστ εκδίδοντας σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές δοκιμών COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου. Η σύσταση καθορίζει βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές στρατηγικές δοκιμών, όπως το πεδίο εφαρμογής τους, ομάδες προτεραιότητας και βασικά σημεία που συνδέονται με τις ικανότητες και τους πόρους δοκιμών και ενδείξεις για το πότε μπορεί να είναι κατάλληλη η ταχεία δοκιμή αντιγόνου. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές δοκιμών έως τα μέσα Νοεμβρίου. Για να αγοράσει άμεσα ταχείες δοκιμές αντιγόνων και να τις παραδώσει στα κράτη μέλη, η Κομισιόν κινητοποιεί 100 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, η Κομισιόν προωθεί μια κοινή προμήθεια για να εξασφαλίσει ένα δεύτερο ρεύμα πρόσβασης. Όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν προηγούμενες απαιτήσεις δοκιμών σε εισερχόμενους ταξιδιώτες και όπου δεν υπάρχει ικανότητα δοκιμών για ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες στη χώρα προέλευσης, θα πρέπει να προσφέρεται στους ταξιδιώτες η δυνατότητα να υποβληθούν σε δοκιμή μετά την άφιξη. Εάν απαιτούνται αρνητικές δοκιμές COVID-19 ή συνιστώνται για οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών, ιδίως στο πλαίσιο του ταξιδιού.
- Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά και συντονισμό ή διασύνδεση των εθνικών εφαρμογών παρακολούθησης.
- Αποτελεσματικός εμβολιασμός: η Κομισιόν ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών εμβολίων, με βέλτιστες πρακτικές και συμπεράσματα.
- Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες: όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες για την αντιμετώπιση ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν και για την αντιμετώπιση του κινδύνου «πανδημικής κόπωσης», και να δώσουν έμφαση στην επικοινωνία της ανάγκης για εμβολιασμό.
- Εξασφάλιση βασικών προμηθειών: η Κομισιόν ξεκίνησε μια νέα κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του COVID-19, επεκτείνει επίσης την προσωρινή αναστολή δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες και προτείνει επίσης ότι τα νοσοκομεία και οι ιατροί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και σετ δοκιμών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
- Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών: η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τυχόν εναπομένοντα μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ECDC επεξεργάζονται ένα πρωτόκολλο δοκιμών για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές δημόσιας υγείας, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την ασφαλή άφιξη των επιβατών. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς για μια κοινή προσέγγιση στις πρακτικές καραντίνας, με στοιχεία από το ECDC που θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο. Ζητά δε προετοιμασία για την έναρξη και τη χρήση ενός κοινού ψηφιακού εντύπου εντοπισμού επιβατών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων.
Καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για να μετατρέψουν το Re-Open EU σε ένα ενιαίο κατάστημα για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τις δυνατότητες ταξιδιού σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια εφαρμογή Re-open EU για κινητά αναπτύσσεται και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Όσον αφορά τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ, η Κομισιόν παρουσιάζει οδηγίες για κατηγορίες ατόμων που θεωρούνται ουσιώδη και ως εκ τούτου εξαιρείται από τους περιορισμούς και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την επανένωση όσων βρίσκονται σε βιώσιμες σχέσεις και παρέχει παραδείγματα αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
- Επέκταση των Green Lanes: η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί η προσέγγιση της Πράσινης Λωρίδας ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολυτροπικές μεταφορές λειτουργούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές και πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και τα αεροπορικά φορτία και παρέχει πρόσθετες οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής στην πράξη, σε θέματα όπως η ηλεκτρονική τεκμηρίωση και η διαθεσιμότητα ανάπαυσης και σημεία ανεφοδιασμού. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.