Οδοιπορικό στο Kάιρο του κορωνοϊού και του Ραμαζανιού
To Κάιρο, ο «γίγαντας» του Αραβικού κόσμου και η έκτη μεγαλύτερη πόλη της υφηλίου, παραμένει σε καραντίνα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Παράλληλα, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, ετοιμάζεται να κάνει επιστροφή στον τουρισμό και να «κόψει το νήμα» έργων που φιλοδοξούν να την αναδείξουν ως μια από τις πλέον σύγχρονες πόλεις τους κόσμου.
Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το 2021 το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum – GEM), το μεγαλύτερο στον κόσμο. Οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς και το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων επικοινωνεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τα ΜΜΕ στέλνοντας φωτογραφίες με τους εργαζόμενους να υλοποιούν τα έργα τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Πλατείας Ταχρίρ στο GEM, το οποίο που βρίσκεται στη Γκίζα και έχει άμεση οπτική επαφή με τις πυραμίδες.
Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, θα εκτίθεται για πρώτη φορά ολόκληρη η συλλογή από τα κτερίσματα του τάφου του Τουταγχαμών. Στο αίθριο της εισόδου βρίσκεται ένα τεράστιο άγαλμα του Ραμσή Β΄. Η δε μεγάλη σκάλα που οδηγεί στις αίθουσες και τις συλλογές περιστοιχίζεται από 87 αγάλματα θεών και βασιλιάδων.
Αλλάζει η πλατεία Ταχρίρ
Ολική ανακαίνιση έχει γίνει στην πλατεία Ταχρίρ. H ιστορική πλατεία η οποία τα τελευταία χρόνια έγινε το σύμβολο της επανάστασης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ έχει μακρά ιστορία. Δημιουργήθηκε το 1865 επί του Ισμαήλ Πασά στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του Παρισιού, επειδή ο ίδιος λάτρευε την «Πόλη του Φωτός».
Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές όψη. Πρόσφατα η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αποφάσισε να αναδείξει και άλλο ένα σημαντικό κτήριο, το Mogamma, το οποίο στεγάζει πληθώρα κυβερνητικών υπηρεσιών. Υλοποιήθηκε μελέτη για τον εξωραϊσμό και τον φωτισμό του.
Παράλληλα, στην Πλατεία έχει τοποθετηθεί, μετά την αποκατάστασή του, ένας από τους οβελίσκους του Ραμσή Β΄ από τον αρχαιολογικό χώρο Σαν αλ Χαγκάρ στο Ζαγκαζίγκ ο οποίος καταστράφηκε τα αρχαία χρόνια από σεισμό. Ο οβελίσκος έχει ύψος 19 μέτρα και βάρος 90 τόνους. Τα αποκαλυπτήριά του αναμένεται να γίνουν μετά την επαναφορά στη χώρα από την άρση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Κυκλοφοριακό χάος made in Cairo παρά τον κορωνοϊό
Πώς είναι η ζωή στο Κάιρο την εποχή του κορωνοϊού; Τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία δημιουργείται το αδιαχώρητο στους δρόμους.
Άλλωστε, η τα προβλήματα στην κυκλοφορία είναι το σήμα κατατεθέν του Καΐρου. Οι άνδρες τις τροχαίας φορώντας μάσκα - τις περισσότερες φορές - προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Φωνές, κορναρίσματα, επιδέξιοι ελιγμοί έχουν την τιμητική τους.
Η αγορά στο Χαν Ελ Χαλίλ
Η ξακουστή αγορά στο Χαν Ελ Χαλίλ, στο κέντρο του Καΐρου, με τα χειροποίητα υφαντά χαλιά, τα κιλίμια τα ασημικά, τα μαργαριτάρια, τις φολκλόρ κελεμπίες, τα μπαχαρικά και τα κάθε λογής τουριστικά είδη που απεικονίζουν, φαραώ, πυραμίδες και καμήλες, λειτουργεί πλέον ως τοπική αγορά.
Με το κλείσιμο των αεροδρομίων δεν υπάρχουν πλέον τουρίστες. Οι πωλητές δεν σε ρωτούν από ποια χώρα προέρχεσαι αλλά πόσο καιρό μένεις στο Κάιρο και τι δουλειά κάνεις.
Και παρά το ότι η κίνηση είναι περιορισμένη, η διάθεση για ανατολίτικο παζάρι πωλητών και αγοραστών καλά κρατεί. Μετά τις… διαπραγματεύσεις η αρχική τιμή μειώνεται ακόμη και κατά ένα τρίτο.
Kλειστό και το διάσημο Ελ Φισάουι που σύχναζε ο Ναγκίμπ Μαχφούζ
Σήμα κατατεθέν του ισλαμικού Καΐρου, στην καρδιά του Χαν Ελ Χαλίλ, είναι και το καφενείο Ελ Φισάουι, ένα από τα παλαιότερα στο είδος του, που λειτουργεί η ίδια οικογένεια από το 1773.
Γνωστό ως ο καφενές του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, του πατριάρχη της αραβικής λογοτεχνίας, ο οποίος έγραψε εκεί ορισμένα από τα έργα του. Το καφέ συμμορφώθηκε με τα μέτρα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και θα παραμείνει κλειστό μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Μέτρα ασφαλείας δύο ταχυτήτων
Η οικονομική ανισότητα μοιραία οδηγεί τον πληθυσμό στο να εφαρμόζει τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας κατά το δοκούν.
Στις λαϊκές γειτονιές σπάνια συναντάς πολίτες να φορούν μάσκα ή γάντια. Τo παραδοσιακό χειροποίητο επίπεδο ψωμί «αΐς μπαλαντί», στοιβάζεται πρόχειρα σε καφάσια πάνω στο έδαφος. Με δέκα λίρες (περίπου 0.6 ευρώ) παίρνεις πέντε με επτά αιγυπτιακές πίτες. Επτά λίρες κοστίζει μια Τα’ αμέγια (το παραδοσιακό αιγυπτιακό φαλάφελ), το φαγητό που χορταίνει έναν ολόκληρο λαό και συνοδεύεται με παραδοσιακό ψωμί, τριμμένο καρότο, λάχανο και πίκλες.
Στις πιο ευκατάστατες περιοχές, όπως στο Ζαμάλεκ, στην Ηλιούπολη, το Μαάντι, το Νέο Κάιρο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ευρωπαϊκού τύπου σούπερ μάρκετ, τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Στην είσοδο διατίθενται μάσκες, γάντια, τα δε καρότσια ψεκάζονται με αντισηπτικό. Οι υπάλληλοι καθαρίζουν προσεκτικά τα προϊόντα πριν τα τοποθετήσουν στα ράφια, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πελατών.
Έιντ αλ Φιτρ με γκουρμέ ελληνικά προϊόντα
Η Αίγυπτος γιορτάζει τη λήξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού με την εορτή Έιντ αλ Φιτρ.
Φέτος τα πάντα θα παραμείνουν κλειστά. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν την τιμητική τους και ξεπουλούν καθημερινά τα γλυκά με καϊμάκι, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σιροπιαστά, με εξωτικά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Ένα από τα πιο δημοφιλή ζαχαροπλαστεία είναι το “Tseppas”, που ίδρυσε η ελληνική οικογένεια Tσέππα, το 1912. Η επιχείρηση πωλήθηκε, όμως το όνομα παραμένει μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν ποιότητας στην Αίγυπτο.
Πρώτα στις προτιμήσεις των ευκατάστατων Αιγυπτίων, είναι και τα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το στραγγιστό γιαούρτι, η φέτα και οι απομιμήσεις της.
Ανοιγμα του τουρισμού με περιορισμούς
Η έξαρση του κορωνοϊού προκάλεσε αμηχανία, καθώς η χώρα ανάμενε αύξηση του τουρισμού, στοχεύοντας να μειώσει δραστικά τις οικονομικές απώλειες που υπέστη από την επανάσταση του 2011.
Τα μέτρα ήταν άμεσα και σταδιακά κλιμακούμενα. Η κορύφωσή τους ξεκινάει από τις 24 Μαΐου, οπότε ξεκινά η εορτή Έιντ αλ Φιτρ που σφραγίζει τη λήξη του Ραμαζανιού, μέχρι τις 30 Μαΐου.
Όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα τραβήξουν χειρόφρενο. Από τις 30 Μαΐου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους και από τα μέσα Ιουνίου -με βάση τους μέχρι σήμερα προγραμματισμούς- αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σταδιακά τα εστιατόρια, τα καφέ, οι εσωτερικές πτήσεις και ξενοδοχεία με πληρότητα 25%. Επίσης, μειώθηκε από τις 14 στις 7 ημέρες, ο χρόνος που παραμείνουν σε καραντίνα των Αιγυπτίων που επαναπατρίζονται.