Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ΕΕ δεν πρέπει να αποτύχει ξανά στο προσφυγικό
Στη μελλοντική διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε αναλυτική συνέντευξή του που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ξαναποτύχει στο μεταναστευτικό», τονίζει ο κ. Σχοινάς, και εξηγεί ότι χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο, το οποίο «θα καλύπτει όλες τις πλευρές των μεταναστευτικών πολιτικών, ενώ αλληλεγγύη και υπευθυνότητα θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε κάθε κυβέρνηση- στο Νότο, τον Βορρά και στην ανατολική Ευρώπη- να μπορέσουν να βρουν στοιχεία που τις ικανοποιούν».
«Θα προχωρήσουμε με μια συνολική προσέγγιση, η οποία δεν θα καλύπτει μόνον το δικαίωμα ασύλου και της επανεγκαταστάσεις, βασικής σημασίας για τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και Ισπανίας. Εκτός από την αλληλεγγύη θα ρυθμίσουμε αμέσως και στοιχεία που αφορούν την επίδειξη ευθύνης, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα από τις χώρες του Βορρά και της Ανατολικής Ευρώπης. Θα ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα, θα προωθήσουμε μια πραγματική πολιτική επαναπατρισμών, και θα δημιουργήσουμε νόμιμους διαδρόμους για μετανάστες με υψηλή εξειδίκευση», τονίζει ο κύριος Σχοινάς.
Με αναφορά στο ίδιο, πάντα θέμα, προσθέτει:
«Χάρη στην νέα αποστολή της Frontex μπορούμε να ενισχύσουμε αμέσως τα εξωτερικά σύνορα. Πρώτα η Frontex δεν διέθετε μόνιμες δομές και προσωπικό, ενώ τώρα αποκτά δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά δέκα χιλιάδες άνδρες, μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. Οι κυβερνήσεις δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί πλήρως, αλλά ήδη από το επόμενο καλοκαίρι, στα σύνορά μας θα έχουμε 700 μόνιμους άνδρες, οι οποίοι θα είναι εύκολο να τους διακρίνουν οι πολίτες, χάρη στην ευρωπαϊκή στολή και το αναγνωριστικό τους σήμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το προσωπικό αυτό θα οπλοφορεί και θα μπορεί να βασιστεί σε ευρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλοία και ελικόπτερα».
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης της ευρωπαϊκής, ναυτικής και εναέριας αποστολής Sophia, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει: «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να το κάνω μέσα στο καλοκαίρι, αλλά στο μέλλον, σκάφη που θα φέρουν την ευρωπαϊκή σημαία, με την παρουσία ανδρών μας, θα πραγματοποιούν και πάλι ελέγχους στην Μεσόγειο».
Σε ερώτηση της La Repubblica σχετικά με τον ρόλο των MKO, o κύριος Σχοινάς απαντά:
«Οι ΜΚΟ είναι μέρος της λύσης και κάνουν μια τεράστια δουλειά. Αλλά πρέπει να ενταχθούν σε ένα νομικό πλαίσιο που έως τώρα δεν υπάρχει. Ευτυχώς, στην κεντρική Μεσόγειο, από τον Σεπτέμβριο ετέθη σε ισχύ η Συμφωνία της Μάλτας, χάρη στην οποία το 82% των μεταναστών που διασώζονται από τις ΜΚΟ μπορεί να επανεγκατασταθεί σε χώρες που εθελοντικά αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην διαδικασία αυτή».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί, δε, ότι «η Συμφωνία που προώθησαν η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Μάλτα φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαμε 85 επανεγκαταστάσεις. Από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή από τότε που ισχύει η Συμφωνία, ανακατανεμήθηκαν 400 μετανάστες που αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία».
Σε ό.τι αφορά το θέμα των επαναπατρισμών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξηγεί:
«Δεν μπορείς να πείσεις όλες τις κυβερνήσεις να δεχτούν μια ευρωπαϊκή πολιτική για τους μετανάστες, χωρίς ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επαναπατρισμών, που στην φάση αυτή σημειώνουν και μείωση. Η ΕΕ θα παραμείνει μια ήπειρος η οποία προστατεύει όποιον έχει ανάγκη, αλλά όσοι δεν έχουν δικαίωμα στο καθεστώς του πρόσφυγα, θα πρέπει να γυρίζουν πίσω. Για να γίνει αυτό, στοχεύουμε σε μια σειρά συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης στην Αφρική και στην Ασία, για να τις πείσουμε, επιτέλους, να ξαναδεχτούν τους πολίτες τους».
Σημειώνει, δε, ότι θα προταθούν συμφωνίες που θα καλύπτουν πολλούς τομείς, και ότι η Ευρώπη θα προσφέρει χρήματα, επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές, βίζες, περίθαλψη και προγράμματα Erasmus.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι «οι συμφωνίες αυτές, όχι μόνον θα συμβάλλουν στην μείωση των αναχωρήσεων, αλλά θα κάνουν έτσι ώστε, σ' αντάλλαγμα για τις ευνοϊκές αυτές συμφωνίες, κάθε χώρα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα πάρει πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρώπη».
Σχετικά με τις δυσκολίες που αφορούν την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου και την κατανομή των αφιχθέντων ξένων πολιτών στις χώρες της Ένωσης, ο κύριος Σχοινάς τονίζει:
«Σκεφτόμαστε να προτείνουμε μια σειρά από "πακέτα" στα οποία θα πρέπει να συμβάλουν όλες οι κυβερνήσεις, επιλέγοντας τουλάχιστο ένα. Το σημαντικότερο θα είναι το πρώτο, το οποίο θα αφορά τις επανεγκαταστάσεις και που για να είναι αξιόπιστο θα πρέπει να συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα κρατών- μελών. Στα άλλα δυο ή τρία πακέτα, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να προσφέρουν χρήματα, μέσα, προσωπικό ή ενεργό συμμετοχή σε συγκεκριμένες αποστολές».
Ειδικότερα, τέλος, σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγεί ότι «επισκέπτεται πολλές πρωτεύουσες για να καθοριστεί το όλο σύστημα, αλλά η ιδέα είναι ότι όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία ή σε μια άλλη χώρα, εισέρχεται στην Ευρώπη».
«Είμαι βέβαιος ότι με τη δουλειά που θα κάνουμε στα εξωτερικά σύνορα, θα φτάσουμε σε μια κοινή και αποτελεσματική πολιτική, η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνοχή», καταλήγει ο κ. Σχοινάς.