ΚΟΣΜΟΣ

«Από κυρώσεις έως… πόλεμο»: Έχουμε πολλές επιλογές αντίδρασης κατά του Ιράν, απειλεί ο Τραμπ

«Από κυρώσεις έως… πόλεμο»: Έχουμε πολλές επιλογές αντίδρασης κατά του Ιράν, απειλεί ο Τραμπ
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι διαθέτει «πολλές επιλογές» για να απαντήσει στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες η Ουάσιγκτον επιρρίπτει στην Τεχεράνη.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Λος Άντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.

«Λέω ότι η έσχατη επιλογή σημαίνει το να πάμε σε... πόλεμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα διευκρινιστούν «στις επόμενες 48 ώρες», λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε «σημαντική» αύξηση των κυρώσεων στο Twitter.

Στον ίδιο τόνο με τον Αμερικανό πρόεδρο κινήθηκε και ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατά την άφιξή του στη Τζέντα είπε πως η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Αράμκο ήταν «πράξη πολέμου κατά της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία υπεύθυνο είναι το Ιράν».

Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ» Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Ιράν: Οι ΗΠΑ κάνουν οικονομική τρομοκρατία

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «στοχεύει σκοπίμως» τους Ιρανούς πολίτες, ενισχύοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις «παραδέχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν ΣΚΟΠΙΜΑ τους απλούς πολίτες», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά μέτρα «παράνομα και απάνθρωπα» και κάνοντας λόγο για «οικονομική τρομοκρατία».

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε στοιχεία και «δείχνει» το Ιράν

Η δήλωσε αυτή ήρθε λίγη ώρα αφούτου, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμέναν αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι συνολικά 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών υποδομών το περασμένο Σάββατο. Μεταξύ αυτών ήταν μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing και πύραυλοι «Ya Ali».

Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», είπε ο αλ Μάλικι παρουσιάζοντας ό,τι απέμεινε από τα όπλα αυτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξή της.

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες για να ερευνήσουν τις επιθέσεις

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε πως εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.