ΚΟΣΜΟΣ

«Νεκρό» πριν ξεκινήσει το σχέδιο Ρουάντα λέει ο Κιρ Στάρμερ στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

«Νεκρό» πριν ξεκινήσει το σχέδιο Ρουάντα λέει ο Κιρ Στάρμερ στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ

Claudia Greco, Pool Photo via AP

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο (6/7) ότι νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του για τους αιτούντες άσυλο, που φθάνουν σε μικρά πλοιάρια, στη Ρουάντα, βάζοντας τέλος στο σχέδιο προτού οποιαδήποτε πτήση ξεκινήσει.

«Το σχέδιο Ρουάντα ήταν νεκρό προτού ξεκινήσει. Δεν υπήρξε ποτέ αποτρεπτικός παράγοντας (για τον διάπλου των μικρών σκαφών)», δήλωσε ο Στάρμερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης των Εργατικών.

«Δεν είμαι προετοιμασμένος να συνεχίσω τεχνάσματα που δεν λειτουργούν ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας».

«Τεράστιος ο όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει»

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς ότι υπάρχει ένας «τεράστιος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει», καθώς προήδρευσε της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν «τιμή και προνόμιο της ζωής μου» που κλήθηκε από τον βασιλιά για να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τη σαρωτική νίκη που κατήγαγε το κόμμα του στις εκλογές.

Ο Στάρμερ και οι υπουργοί του ήταν ευδιάθετοι, ενώ εκείνος έκανε σύντομες δηλώσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Έχοντας στο πλευρό του την αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ, είπε: «Κοιτάξτε, συνάδελφοι, είναι απόλυτα φανταστικό που σας υποδέχομαι στο υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη συνάντησή μας».

Τις δηλώσεις του χειροκρότησαν οι υπουργοί του, τους οποίος διόρισε χθες ο Κιρ Στάρμερ και σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν τη σκιώδη κυβέρνησή του πριν από τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ