Ιταλία: Ο Κόντε υπερασπίζεται τον προϋπολογισμό της χώρας εν μέσω πίεσης από την Κομισιόν
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπερασπίστηκε τον «όμορφο», όπως τον χαρακτήρισε, προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, απορρίπτοντας την κριτική από τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν αυξάνει την πίεση για αλλαγές στο σχέδιο που παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης.
Ο Κόντε αρνήθηκε επίσης μια ρήξη για το δημοσιονομικό σχέδιο στο πλαίσιο του κυβερνώντος συνασπισμού του, μετά από αναφορές σχετικά με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Το σχέδιο, το οποίο υπογράφηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας τη Δευτέρα, θα αυξήσει το έλλειμμα σε μια εποχή που, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, θα πρέπει να μειωθεί, ενώ θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο πρώτο επίσημο βήμα μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και σε πρόστιμα κατά της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στη Ρώμη προειδοποιητική επιστολή. Ένας υπάλληλος της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή έπρεπε να παραδοθεί την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ιταλία είχε εξαντλήσει όλη τη δημοσιονομική ευελιξία που διέθετε υπό τους κανόνες της ΕΕ και ότι οι Βρυξέλλες θα εξέταζαν το σχέδιο χωρίς επιφυλάξεις.
Ο Κόντε, πάντως, δήλωσε ότι δεν ανησυχούσε με την επιστολή και ότι περίμενεότι η Επιτροπή θα έστελνε αντίστοιχες σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.
Προτού γίνει γνωστή η είδηση της επιστολής, είπε στους δημοσιογράφους: «Γνωρίζω ότι δεν είναι ο προϋπολογισμός που η Επιτροπή αναμένει, περιμένω κριτικές παρατηρήσεις, θα συζητήσουμε και θα απαντήσουμε σε αυτές τις σκέψεις».
Περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως "όμορφο", αφού δήλωσε την Τετάρτη - την πρώτη ημέρα διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ - ότι δεν είδε κανένα περιθώριο να αλλάξει τακτική.
Εάν δεν τροποποιηθεί, η Κομισιόν θα μπορούσε να απορρίψει το σχέδιο έως τις 29 Οκτωβρίου, πράγμα που θα αποτελούσε μια πρωτοφανή κίνηση που θα μπορούσε να κλονίσει τις αγορές.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τις εκλογές του Μαρτίου που έδωσαν μεγάλη ώθηση στα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών, αυξάνοντας παράλληλα τη σκιαγράφηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού σχεδίου που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ιταλίας - αναλογικά ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.
Πίεση και από άλλους ηγέτες της ΕΕ
Αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Ιταλία για τον προϋπολογισμό. Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, προσθέτοντας πως «το μεγάλο χρέος είναι επικίνδυνο».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έγραψε στο twitter ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για το σχέδιο του προϋπολογισμού σε συνάντηση που είχε με τον Κόντε την Πέμπτη. Όπως είπε, η Κομισιόν έχει την πλήρη υποστήριξη της Ολλανδίας, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ γίνονται σεβαστές.
Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, πάντως, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα νομοθετικό κείμενο σχετικά με μια μερική φορολογική αμνηστία είχε «τροποποιηθεί» πριν από την τελική έγκρισή του, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού και για τα έσοδα του προϋπολογισμού της.
Το Κίνημα είναι ανέκαθεν αντίθετο με την αμνηστία - μια πολιτική που χρησιμοποιείται συχνά στην Ιταλία, όπου οι άνθρωποι ή οι εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη για την αποφυγή του φόρου καταβάλλοντας τέλος. Ο εταίρος του συνασπισμού, η ακροδεξιά Λέγκα, τάσσεται υπέρ των αμνηστιών, οι οποίες φέρνουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο και είναι δημοφιλή στους ψηφοφόρους.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για πιθανή διχοτόμηση του συνασπισμού, ο Κόντε - ο οποίος δεν προέρχεται από κανένα πολιτικό κόμμα - απάντησε: «Δεν υπάρχει διάσπαση» και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί στο νομοθετικό κείμενο αφού επιστρέψει στη Ρώμη την Παρασκευή.