ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαέξι νεκροί ο νέος τραγικός απολογισμός στο Πακιστάν

Δεκαέξι νεκροί ο νέος τραγικός απολογισμός στο Πακιστάν
Τραυματίες μετά την επίθεση στο Πακιστάν Muhammad Rizwan/Anadolu Agency/Getty Images

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή από επίθεση βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος ανατινάχθηκε σε λιτανεία στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της Ασούρα, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές των Σιιτών Μουσουλμάνων.

Προς το παρόν, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη κάποια οργάνωση. Οι υποψίες στρέφονται στη σουνιτική οργάνωση Λασχκάρ ε Τζχανγκβί, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και απειλούσε για περισσότερες επιθέσεις εναντίων Σιιτών.

Ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, Μουχάμεντ Σαέντ, ανέφερε πως 16 άνθρωποι -ανάμεσα τους και δύο παιδιά- σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση που συνέβη νωρίς το βράδυ στην Τζακομπαμπάντ, περίπου 450 χλμ. βόρεια της πόλης Καράτσι.

«Πρόκειται για επίθεση βομβιστή καμικάζι», δήλωσε ο Σαέντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας άλλος αστυνομικός, ο Νιάζ Αλί, ανέφερε πως τουλάχιστον 24 άνθρωποι, που συμμετείχαν στην λιτανεία, τραυματίστηκαν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ενταθεί σε όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διήμερης γιορτής Ασούρα.

Οι Σιίτες του Πακιστάν αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού και, τόσο χθες όσο και σήμερα, πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για να γιορτάσουν το θάνατο του Χουσεΐν, εγγονό του Μωάμεθ.

Την Πέμπτη, ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε ένα σιιτικό τέμενος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στην επαρχία του Μπαλουχιστάν.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ήταν έξι παιδιά, ενώ τουλάχιστον είκοσι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη Μπάαγκ, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. ανατολικώς της Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας.