ΑΠΟΨΕΙΣ

Εστίαση και λιανεμπόριο: Τα δύσκολα είναι μπροστά

Εστίαση και λιανεμπόριο: Τα δύσκολα είναι μπροστά
CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Το λιανεμπόριο άνοιξε – όχι σε όλη την Ελλάδα-, με εμπόδια ενώ ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων όπως είπε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου έχουν παραμείνει κλειστά. Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και της εστίασης, κλάδων που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αγωνιούν και ζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία η επανεκκίνηση είναι μια δύσκολη υπόθεση που πρώτον δεν θα τους βρει όλους στη γραμμή της αφετηρίας και σίγουρα στα πρώτα βήματα αυτής της νέας πορείας κάποιοι θα εγκαταλείψουν.

Εδώ στο CNN Greece πριν δύο εβδομάδες περίπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Χατζηθεοδοσίου μίλησε για 200.000 λουκέτα στο εμπόριο, κάτι που επανέλαβε και σήμερα. Από την άλλη, η εστίαση πανελλαδικά απασχολεί 350.000 κόσμο (απασχολούσε πριν την πανδημία). Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η εστίαση δεν θα ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα, που σημαίνει λιγότερους πελάτες και που σημαίνει λιγότερο προσωπικό. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι κάποιοι δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα είναι βιώσιμη η επιχείρησή τους με τα μισά τραπέζια και κάποιοι δεν θα ανοίξουν καθόλου γιατί απλά δεν θα έχουν λεφτά για να ανοίξουν;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν περίπου μια εβδομάδα ότι θα υπάρξει πακέτο ενίσχυσης για την εστίαση, το οποίο όμως ίσως και να μην είναι αρκετό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καββαθάς πριν δυο μέρες είπε στο CNN Greece ότι περίπου 20.000 επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του προγράμματος.

Όταν ανοίξει και η εστίαση θεωρητικά θα πρέπει να σταματήσει και το μέτρο της αναστολής των εργαζομένων. Όπως και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιστρεπτέες και επιδότηση ενοικίων κ.λπ.

Ας αφήσουμε απ' έξω την εστίαση. Ας πάρουμε μόνο το σενάριο των λουκέτων του λιανεμπορίου που κατά τον κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ένα συντηρητικό σενάριο. Με 200.000 λουκέτα και με την υπόθεση ότι όλα αυτά τα μαγαζιά είναι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μόνο τον ιδιοκτήτη και κανέναν εργαζόμενο (που δεν ισχύει, αλλά ας πούμε ότι ισχύει), μιλάμε για 200.000 νέους ανέργους την επόμενη κιόλας στιγμή του ανοίγματος της αγοράς.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο ή έστω ένα προσχέδιο γι αυτό; Και αν υπήρχε δεν θα έπρεπε να το ξέρουμε;

Μετά το τέλος των επιδομάτων και των επιστρεπτέων προκαταβολών θα βρεθούμε ξαφνικά μπροστά στα συντρίμμια που άφησε η πανδημία. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον κόσμο της εργασίας αλλά και για τον μικρό επαγγελματία και τον μικρό μαγαζάτορα. Η οικονομία είναι κύκλος και όταν πέφτει κάποιος μετά από λίγο πέφτει και αυτός που είναι δίπλα του και πάει λέγοντας. Καλό είναι να μάθουμε σύντομα πως προτίθεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει και αν έχει κάποιο σχέδιο.

Κάτι τέτοιο θα έδινε μια αίσθηση ασφάλειας και δεν είναι αμελητέο γιατί ως γνωστό η οικονομία είναι και ψυχολογία.

Διαφορετικά να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και καλή τύχη από Σεπτέμβρη.