ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο καθηγητής Άρης Σισσούρας, πρωτεργάτης του ΕΣΥ

Απεβίωσε ο καθηγητής Άρης Σισσούρας, πρωτεργάτης του ΕΣΥ
EUROKINISSI / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ένας από τους πρωτεργάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έγκριτος καθηγητής και χαρισματικός άνθρωπος για τους φοιτητές, τους δημοσιογράφους και τους φίλους του, ο Άρης Σισσούρας, απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (1981 – 1982), διοικητής του ΙΚΑ και σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας.

Με καταγωγή από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρξε ένας εκ των οργανωτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), συμβάλλοντας με τη γνώση και τις ιδέες του- τις οποίες κόμισε από τις σπουδές του στο εξωτερικό- στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου τότε σχεδίου.

Την πενταετία 1970 – 1975 δίδαξε ως μέλος ΔΕΠ Επιχειρησιακή Έρευνα και Μάνατζμεντ στο Τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι έρευνές του εστιάστηκαν στον Τομέα Σχεδιασμού και Μάνατζμεντ των υπηρεσιών Υγείας. Το 1975 εξελέγη καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δίδασκε έως τη συνταξιοδότησή του, το 2009.

Οργάνωσε τη Μονάδα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βασικές μελέτες σχεδιασμού και ανάλυσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Μία από αυτές ήταν εκείνη στην οποία βασίστηκε η χωροθέτηση και ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ (1981 – 1984) και σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε επίσης μέλος επιτροπών και ομάδων σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ στο υπουργείο.

Συλλυπητήρια από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωσή για τον θάνατο του Άρη Σισσούρα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Άρη Σισσούρα, που έφυγε από τη ζωή.
Ο Άρης Σισσούρας συνέδεσε το όνομά του με την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όντας ένας από εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του καθώς και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών με αφοσίωση στις υπηρεσίες υγείας, υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της Δημοκρατικής Παράταξης, συμμετέχοντας ανελλιπώς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα τη δεκαετία του 1980.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ