ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα: Αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες - Έρχεται νομοσχέδιο για φροντίδα ασθενών με long Covid

Γκάγκα: Αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες - Έρχεται νομοσχέδιο για φροντίδα ασθενών με long Covid
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα από εμφανίζουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είναι ο υψηλός κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα ένα χρόνο μετά την νόσησή τους AP Photo / Alexandr Kulikov

«Νομοσχέδιο με σαφή προσανατολισμό στην οικοδόμηση και ανάπτυξη μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα παρουσιαστεί άμεσα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής». Αυτό τόνισε στην ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν πλέον ιατρεία για ασθενείς με long COVID συμπτώματα, τα οποία υλοποιούν τόσο καρδιολογικές εκτιμήσεις εξετάσεις όσο και εκτιμήσεις αναφορικά με την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών.

Σύμφωνα με την ερώτηση του CNN Greece, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα από εμφανίζουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είναι ο υψηλός κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα ένα χρόνο μετά την νόσησή τους. Οι ασθενείς αυτοί εκτιμάται ότι κινδυνεύουν σε ποσοστό 10% με 25%.

Στο πλευρό των ασθενών με long Covid

«Στην προσπάθεια φροντίδας των ασθενών που αναρρώνουν από COVID ακόμη και μετά από μήνες», όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα, «βρίσκονται ήδη πολλοί γιατροί του ΕΣΥ καθώς και ιδιώτες γιατροί. Εξάλλου, σε όλα σχεδόν τα μεγάλα νοσοκομεία λειτουργούν πλέον ιατρεία COVID».

Για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναφορικά με τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, οι οποίοι μένουν εκτός ΕΣΥ και φυσικά απουσιάζουν από την εργασία τους, υπογράμμισε ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στις 31 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χθες και μετά τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός υγείας όσο και οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισαν την σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας αλλά και των σκληρών δεικτών όπως είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και θάνατοι.

Αποκλιμάκωση των δεικτών

Σήμερα σε όλη τη χώρα οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 4100, ενώ έχουμε 400 περίπου άτομα την ημέρα που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ο μέσος όρος της ηλικίας των διασωληνωμένων αγγίζει τα 70 έτη. Το 95% των ανθρώπων σε ΜΕΘ είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι, η πληρότητα σε κλίνες των απλές ανέρχεται στο 53% και των COVID ΜΕΘ σε 73%.

Η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι το πανδημικό κύμα της ΟΜΙΚΡΟΝ είναι σταθερό, αλλά από σήμερα βλέπουμε μία αποσύζευξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας.

«Τα βήματα όλων μας πρέπει να είναι μικρά και σταθερά με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης από όλους μας. Η Όμικρον βρίσκεται σε ποσοστό 96% στη χώρα και η Δέλτα, αγγίζει το 2,2%», συμπλήρωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι τα κρούσματα διεθνώς ανέρχονται σε 418 εκατ και οι θάνατοι σε 5,86 εκατ. ανθρώπους.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10.000 την ημέρα, αγγίζοντας τις 23.000 και οι διαγνώσεις μειώθηκαν 20% αγγίζοντας τα 7,7 εκατομμύρια.

Επιδείνωση εμφανίζεται στην Ισλανδία, ενώ όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα και ο καθηγητής Μαγιορκίνης, επανέλαβε τα σαφή σημεία αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στους σκληρούς δείκτες (ΜΕΘ και θάνατοι).