ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πολάκη - Ανακούφιση για την απομάκρυνση του αψύ Κρητικού

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πολάκη - Ανακούφιση για την απομάκρυνση του αψύ Κρητικού
O Παύλος Πολάκης EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συναισθήματα ανακούφισης επικρατούν σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece. Δεν λείπει ωστόσο και ο προβληματισμός για το νέο επεισόδιο που αφορούσε βουλευτή του κόμματος και αφήνει αλγεινές εντυπώσεις. 

Η ανακούφιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον στις δημόσιες παρουσίες τους να απολογούνται για τα όσα λέει και, κυρίως, για το πώς τα λέει ο βουλευτής Χανίων.

Αρκετοί, άλλωστε, εκδήλωσαν άμεσα τη δυσφορία τους για τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη κατά της συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κι όχι μόνο η Αθηνά Λινού, η οποία ζήτησε συγγνώμη κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης κι έβαλε τα κλάματα.

Την ίδια ώρα, πηγές της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν, μιλώντας στο CNN Greece, στον βουλευτή το έργο που επιτέλεσε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας κι ως τομεάρχης Διαφάνειας για το οποίο, άλλωστε, έχει μιλήσει κολακευτικά δημοσίως κι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως και τη εντιμότητά του.

Από την άλλη, ωστόσο, επισημαίνουν πως υπάρχουν όρια στο ύφος που χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε βουλευτής κι αυτό ξεπεράστηκε σήμερα (25/7).

Δικαιολογούν, μάλιστα, το ότι δεν διαγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πολάκης ύστερα από τη λεκτική του επίθεση στην γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και παρότι ο κ. Κασσελάκης της ζήτησε συγγνώμη με το σκεπτικό πως, σε αντίθεση με την επιστημονική συνεργάτιδα Γεωργιάδη, πρόκειται για πολιτικό στέλεχος, ήταν κι εκείνη αγενής απέναντί του γιατί δεν τον άφηνε να μιλήσει κι έλεγε ψέματα για το ζήτημα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μένει με 35 βουλευτές

Στο μεταξύ, το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μένει με 35 βουλευτές προβληματίζει άπαντες, παρόλο που ο κ. Πολάκης δήλωσε στα μέλη της Κ.Ο. πριν ξεκινήσει η συνεδρίασή της πως παραμένει ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματίζουν, επίσης, και οι αντιδράσεις μελών και στελεχών του κόμματος που ήδη έχουν πάρει θέση υπέρ του «αψύ Κρητικού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ότι ο κ. Πολάκης, άλλωστε, διαθέτει ισχυρή κομματική βάση, ιδίως στην Κρήτη, αποτελούσε διαχρονικά- και την εποχή του Αλέξη Τσίπρα- ανασταλτικό παράγοντα στο να λαμβάνονταν πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του.

Από την άλλη, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως είναι υπερεκτιμημένη η δυναμική του στη βάση του κόμματος κι αυτό φάνηκε κι από τη δυσκολία με την οποία εκλέχθηκε βουλευτής στα Χανιά στις τελευταίες εκλογές.