CNN

Θα μάθουμε από ηλιακή θύελλα εάν υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη

Θα μάθουμε από ηλιακή θύελλα εάν υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη
Εικόνα από την επιφάνεια του Άρη NASA/Jet Propulsion Laboratory/Cornell University via Getty Images

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταγράψουν μία ηλιακή καταιγίδα να χτυπά την ατμόσφαιρα του Άρη. Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο στο μυστήριο που υπάρχει στο πως ο πλανήτης που κάποτε ήταν όπως η Γη, μεταμορφώθηκε σε αυτόν τον κρύο, ξηρό και έρημο πλανήτη.

Αντίθετα με τη Γη, ο Άρης δεν έχει μαγνητικό πεδίο να προστατεύει την ατμόσφαιρά του, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο στις ηλιακές υπεριώδεις ακτίνες και στις μεγάλης ενέργειας εκρήξεις αερίου και μαγνητισμού που εκπέμπονται από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του.

Στις 8 Μαρτίου το ειδικό πρόγραμμα της NASA MAVEN "έπιασε" μια τέτοια καταιγίδα να πλήττει την αρειανή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας Επιστήμη (Science).

Η ονομαζόμενη "διαπλανητική στεφάνη τεράστιας εξώθησης" προκάλεσε δραματικά χτυπήματα και "τρύπες" στον αριθμό των οξυγονούχων και ανθρακούχων ιόντων που έφυγαν στο διάστημα. Η καταιγίδα του Μάρτη ήταν η μεγαλύτερη από τις περίπου έξι παρόμοιες τις οποίες κατέγραψε και μελέτησε το MAVEN ή αλλιώς το Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (ελληνικά σημαίνει Πτητική Αποστολή Εξέλιξης της Ατμόσφαιρας του Άρη) από τη στιγμή που έφτασε στον κόκκινο πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο σκοπός της αποστολής είναι να μελετήσει τους τύπους της ραδιενέργειας που έρχονται από τον ήλιο, όπως και τις κοσμικές ακτίνες και τις επιπτώσεις αυτών στην άνω ατμόσφαιρα του Άρη.

Η έρευνα θα δοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πως μετατράπηκε ο Άρης από έναν κόσμο πλούσιο σε νερό σε αυτόν τον ψυχρόπλανήτη που είναι σήμερα. Είναι εύκολα κατανοητό πως η NASA ενδιαφέρεται για ακόμα έναν παράγοντα. Να δει εάν αυτός ο πλανήτης κάποτε φιλοξενούσε είδος ζωής.

Μέχρι τώρα, από την πρώτη μεγάλη φωτογραφία του MAVEN οι ειδικοί καταλήγουν σε δύο απόψεις - σενάρια:

Ή το νερό δραπέτευσε στην ατμόσφαιρα ή υπάρχει ακόμα "κλειδωμένο" κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

"Η απλή ερώτηση που προσπαθούμε να απαντήσουμε...η κλιματική αλλαγή στον Άρη...(συνέβη) από απώλεια (του νερού) στο διάστημα ή από κάποια άλλη διαδικασία;", είπε ο επικεφαλής του προγράμματος MAVEN, Μπρους Τζακόσκι (Bruce Jakosky), επιστήμονας και εξειδικευμένος στους πλανήτες στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

"Εάν βρούμε και μετρήσουμε την ποσότητα αερίου που χάθηκε στο διάστημα, ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να βρούμε εάν ήταν σημαντική εξέλιξη ή όχι".

Πηγή: Reuters Reporting by Irene Klotz; Editing by Colleen Jenkins and James Dalgleish

ΔΗΜΟΦΙΛΗ