ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο σήμερα ο Μητσοτάκης - «Ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό»

Στην Κύπρο σήμερα ο Μητσοτάκης - «Ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό»

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.  

AP Photo

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο (20/07) θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανεβάσει τις ρητορικές προκλήσεις της, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παρευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που πλήγωσαν τον ελληνισμό και μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε απόλυτο συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

«Το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος»

Είναι ενδεικτικό πως κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία έλαβαν μέρος ηγέτες από 44 χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε: «Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από επτά ημέρες είχε πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματεα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο έθεσε το θέμα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη. Ακόμη, χαρακτήρισε ως μη αποδεκτή την κατάσταση ζητώντας να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό έδωσε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την επανεκλογή της, τονίζοντας πως η Kύπρος δεν είναι μία ξεχασμένη γωνία της ΕΕ. «Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι οι προκλήσεις μας, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ