TECH

Από ρομποτικές μπάλες μέχρι μασέρ - ρομπότ: Οι καλύτερες τεχνολογικές εφευρέσεις του 2024

Από ρομποτικές μπάλες μέχρι μασέρ - ρομπότ: Οι καλύτερες τεχνολογικές εφευρέσεις του 2024

Οι έξυπνοι ρομποτικοί βραχίονες για μασάζ της Aescape

Aescape

Ρομπότ χειρούργοι, μασέρ, εργάτες και μία κάμερα-μπάλα για επικίνδυνες αποστολές είναι μερικές από τις καλύτερες εφευρέσεις στον τομέα της ρομποτικής για το 2024, όπως τις ξεχώρισε το περιοδικό Time.

Ένας χειρούργος με σταθερό χέρι

Τα χειρουργικά ρομπότ που οι γιατροί ελέγχουν εξ αποστάσεως χρησιμοποιούνται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Αλλά τον περασμένο Απρίλιο, το χειρουργικό σύστημα Symani, το οποίο χρησιμοποιεί ρομποτικούς βραχίονες με καρπούς που διαθέτουν επτά βαθμούς ευελιξίας, έγινε το πρώτο ρομπότ που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για μικροχειρουργική. «Το ανθρώπινο σώμα τρέμει όταν κάνει δουλειά, και αυτή η τεχνολογία αποσβένει το τρέμουλο», δηλώνει ο Mark Toland, διευθύνων σύμβουλος της Medical Microinstruments (MMI). Στην Ευρώπη, το Symani έχει ολοκληρώσει σχεδόν 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε 17 διαφορετικές διαδικασίες. Αυτόν τον καιρό η MMI εργάζεται πάνω σε μια έκδοση με τεχνητή νοημοσύνη που θα κάνει επιπλέον πράγματα, όπως το να δένει τις αρτηρίες μετά την επέμβαση.

Προσωποποιημένο μηχανικό μασάζ – εξπρές

Οι πλήρως αυτοματοποιημένοι ρομποτικοί βραχίονες της Aescape επαναπροσδιορίζουν το μασάζ, με πλήρη σάρωση σώματος και μηχανική μάθηση για τη δημιουργία εξατομικευμένου σχεδίου για κάθε ασθενή. «Αυτή η νέα έννοια του μασάζ κατά παραγγελία δίνει στους ανθρώπους τον έλεγχο», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Eric Litman. Μια οθόνη αφής επιτρέπει στους χρήστες να κατευθύνουν την πίεση των δύο ρομποτικών βραχιόνων, να στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές και να αλλάζουν τη μουσική και το φωτισμό. Τα μασάζ Aescape είναι ήδη διαθέσιμα σε ορισμένα γυμναστήρια και ξενοδοχεία των ΗΠΑ, και μια συνεδρία διάρκειας 30 λεπτών ξεκινάει από 60 δολάρια. Επειδή οι βραχίονες μπορούν να κάνουν μασάζ και στις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα, ο Litman λέει ότι προσφέρουν «τουλάχιστον διπλάσια δουλειά στο μισό χρόνο που θα ξόδευε κανείς για ένα παραδοσιακό μασάζ».

Ρομπότ για κουραστικές σωματικές εργασίες

Η εξεύρεση εργαζομένων για σωματικές εργασίες στη μεταποίηση και τα logistics γίνεται όλο και πιο δύσκολη. «Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανοιχτές θέσεις εργασίας σήμερα στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να καλυφθούν», σύμφωνα με την Peggy Johnson, διευθύνουσα σύμβουλος της Agility Robotics. Εκεί έρχεται να βοηθήσει το ανθρωποειδές ρομπότ Digit της Agility, το οποίο εκπαιδεύεται από την τεχνητή νοημοσύνη για να εκτελεί εργασίες. Τα Digits εργάζονται ήδη σε μια εγκατάσταση που ανήκει στην εταιρεία logistics GXO και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, όπου ανακοινώθηκαν δοκιμές το 2023. Οι εταιρείες που θα αποκτήσουν το Digit θα κάνουν απόσβεση της επένδυσης σε δύο χρόνια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένας άνθρωπος στη θέση του θα πληρωνόταν 30 δολάρια την ώρα. Μέχρι στιγμής, το Digit εργάζεται απομονωμένο από τους ανθρώπινους συναδέλφους του για λόγους ασφαλείας, αλλά η Johnson ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη του 2025 θα εργάζεται δίπλα σε ανθρώπους.

Κάμερα ιδανική για διασώστες

Μια κάμερα θερμικής απεικόνισης σε μέγεθος μπάλας του σόφτμπολ, που μπορεί κανείς να πετάξει σε δυσπρόσιτα μέρη όπου εκτυλίσσονται πχ. καταστάσεις ομηρίας ή έχουν συμβεί φυσικές καταστροφές, μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Όμως ο Francisco Aguilar, ιδρυτής της Bounce Imaging, την έχει κάνει επιστημονική πραγματικότητα με την Pit Viper 360, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» λέει ο Aguilar, «όταν θες να δεις κάποιον μέσα στα χαλάσματα». Χρησιμοποιεί έξι κάμερες θερμικής απεικόνισης με ευρύ οπτικό πεδίο και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους σε συνεργασία με ένα επιταχυνσιόμετρο, δίνοντας εικόνες από δυσπρόσιτες ή επικίνδυνες καταστάσεις.

Ένα σκληρά εργαζόμενο ανθρωποειδές

Τον περασμένο Αύγουστο, η startup AI ρομποτικής Figure παρουσίασε το Figure 02, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που τροφοδοτείται από μπαταρία και το οποίο ενσωματώνει στον 70 κιλών σκελετό του προηγμένες κάμερες και αισθητήρες που του επιτρέπουν να πλοηγείται στον κόσμο. Εργαζόμενο δοκιμαστικά στο εργοστάσιο της BMW στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, το Figure 02 ολοκλήρωσε με επιτυχία διάφορες εργασίες που αφορούν τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων. Η startup – η οποία έχει συνεργαστεί με την OpenAI, τη Microsoft και τη Nvidia –στοχεύει στην αυτοματοποίηση εργασιών σε τομείς όπως η μεταποίηση, τα logistics και η αποθήκευση.