Τι περιμένει η «Big Tech» από τον Ντόναλντ Τραμπ – Οι αγωνίες και η μεγάλη ευκαιρία για το AI
Το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ αύξησε τις μετοχές της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia και εκτόξευσε τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, με τις αγορές να κλείνουν το… μάτι στον Ντόναλντ Τραμπ και να αναμένουν νέα άνθιση στον τεχνολογικό τομέα.
Οι επικεφαλής των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Μeta, Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και Σούνταρ Πιτσάι της Google) έσπευσαν να συγχαρούν τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ για την εκλογική του νίκη, προσβλέποντας σε μια καλή συνεργασία την επόμενη τετραετία.
Υπάρχει, όμως, και μια διάχυτη ανησυχία στη Σίλικον Βάλεϊ.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης του κόστους επιχειρείν για τις εταιρείες Big Tech και την υιοθέτηση νέων κανονιστικών πλαισίων έχουν προκαλέσει αμηχανία, με ορισμένες ηγετικές μορφές του χώρου να εκφράζουν διακριτικά φόβους για αρνητικές συνέπειες στις εταιρείες τους.
Ορισμένοι «καρδιοχτυπούν» επίσης για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να ασχοληθεί πιο… εντατικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων τεχνολογίας.
Την ίδια ώρα, όμως, το εξειδικευμένο περιοδικό Wired υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να καταργήσει και ορισμένες πολιτικές που εδώ και χρόνια παρεμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων -όπως αυτές που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
«Με τον Ίλον Μασκ να αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του, ενδεχομένως τώρα (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) να επιλέξει τους “εκλεκτούς” του ανάμεσα στους παίκτες της Big Tech» λέει η Μπέτσι Κούπερ, διευθύντρια της ακαδημίας Aspen Policy.
Ρεκόρ για το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα bitcoin και θα διορίσει χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, φιλικές προς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία - υποδαυλίζοντας τις προσδοκίες ότι θα απογυμνώσει τους κανονισμούς της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.
Μάλιστα, δεσμεύτηκε να κάνει τις ΗΠΑ «την πρωτεύουσα της κρυπτογράφησης στον πλανήτη».
Ακόμα, ο Τραμπ δήλωσε ότι μία από τις πρώτες του ενέργειες ως πρόεδρος θα ήταν να απολύσει τον σημερινό πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν το 2021 και έχει ηγηθεί της καταστολής της SEC στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Το bitcoin ξεπέρασε την Τετάρτη (13/11) για πρώτη φορά το φράγμα των 90.000 δολαρίων, με το γνωστότερο διεθνώς κρυπτονόμισμα να συνεχίζει την εντυπωσιακή άνοδο που ξεκίνησε από τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.
Η στήριξη του Τραμπ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων προεξοφλεί μια πιο ήπια γραμμή σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης αγοράς.
Δασμοί και εμπόριο
Μια από τις προτάσεις Τραμπ που προκαλούν ανησυχία στον τεχνολογικό κόσμο είναι η επιβολή δασμών σε προϊόντα εισαγωγής.
Πέρσι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε προτείνει την επιβολή φόρου 10% σε όλα τα προϊόντα εισαγωγής και επιπλέον 60% σε όλα όσα προέρχονται από την Κίνα.
Το μέτρο αυτό θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Apple, καθώς το 95% των συσκευών της κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Κίνα.
Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου είπε προ ημερών ότι οι αγοραστές των ΗΠΑ θα χάσουν έως και 78 δισ. της ετήσιας καταναλωτικής δύναμής τους σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά το μέτρο αυτό.
Η Μπέτσι Κούπερ τονίζει, ωστόσο, ότι οι κατασκευαστές είναι λίγο καλύτερα προετοιμασμένοι για μια τέτοια πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η εμπειρία αυτή ενδεχομένως να είναι χρήσιμη σε περίπτωση επιβολής υψηλών δασμών.
Οικονομικοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Ίαν Μπρέμερ της εταιρείας ερευνών Eurasia Group, υποστηρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «γαβγίζει αλλά δεν θα δαγκώσει».
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπρέμερ προβλέπει ότι ο Τραμπ θα κάνει μια πρόταση για υψηλή φορολόγηση εισαγόμενων προϊόντων, την οποία στη συνέχεια θα μειώσει μετά από διαπραγματεύσεις.
Και αυτό γιατί ο Τραμπ δεν θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση να «πληγώσει» την οικονομία των ΗΠΑ, εξαναγκάζοντας τους κατασκευαστές hardware να μετακινήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρίτες χώρες, όπως είχαν κάνει στην πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικάνου.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέψει και να ζημιωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις από ενδεχόμενα οικονομικά αντίποινα της Ευρώπης ή της Ασίας.
Τεχνητή νοημοσύνη
Ανάμεσα στους «κερδισμένους» της δεύτερης θητείας Τραμπ ενδέχεται να είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι κυβέρνησή του σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα βγουν μπροστά στην «κούρσα» δημιουργίας πιο δυνατών και αξιόπιστων AI αλγόριθμων και να κατατροπώσει την Κίνα, το μεγάλο γεωπολιτικό αντίπαλό της.
Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ είχε προσπαθήσει να καταργήσει κανονισμούς που παρεμπόδιζαν την τεχνολογική καινοτομία.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο επανεκλεγείς πρόεδρος να χορηγήσει ομοσπονδιακά κονδύλια προς εταιρείες AI -σενάριο που φαίνεται ακόμη πιο πιθανό δεδομένης της σχέσης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ίλον Μασκ και το νέο ρόλο που θα αναλάβει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.
Η ευρύτερη στρατηγική του πιθανώς να περιλαμβάνει και νέα εμπόδια στις εμπορικές συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επιχειρήσεων, με στόχο να μην έχουν πρόσβαση σε τσιπ τελευταίας τεχνολογίας, απαραίτητα για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Ήδη από τις αρχές της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανατρέψει διάταγμα του Τζο Μπάιντεν για την τεχνολογία.
Το εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη του 2023 είχε ως στόχο να ανακοπεί η ταχύτατη ανάπτυξη νέων συστημάτων, που μπορεί να είχαν επικίνδυνες εφαρμογές.
Υπάρχει, όμως, και ένα «αγκάθι» για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Ο Ίλον Μασκ, που πλέον είναι έμπιστος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρίνει ανοιχτά το OpenAI -το οποίο συνίδρυσε πριν αποχωρήσει- αλλά και τη Google, υποστηρίζοντας ότι οι αλγόριθμοι που αναπτύσσουν είναι πολύ «πολιτικά ορθοί» και προμοτάρουν πολύ τη woke ατζέντα.
Η επιθυμία του Μασκ να ηγηθεί του «αγώνα» για το AI με τη δική του εταιρεία, την xAI, σε συνδυασμό με την τεράστια επιρροή του εντός της κυβέρνησης Τραμπ, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις δύο αυτές εταιρείες.