TECH

Τι αλλάζει στην εμπειρία των FTTH συνδέσεων

Μία αρκετά διαφορετική εμπειρία θα έχουν μέσα στους επόμενους μήνες όσοι χρησιμοποιούν συνδέσεις fiber to the home (FTTH) σε ταχύτητες άνω των 300 Mbps, καθώς επίκειται αύξηση στο όριο των ταχυτήτων αποστολής δεδομένων (upload).

Οι ταχύτητες σύνδεσης στις οποίες αναφέρονται συνήθως οι πάροχοι είναι αυτές που αφορούν τη λήψη δεδομένων. Δηλαδή, όταν μιλάμε για σύνδεση στα 100 Mbps, τότε η λήψη δεδομένων (ή download καθώς έχει επικρατήσει η χρήση του αγγλικού όρου) μπορεί να φθάσει έως τα 100 Mbps. Αντίστοιχα, η σύνδεση στα 200 Mbps είναι έως τα 200 Mbps. Όμως, η ταχύτητα αποστολής δεδομένων (ή upload όπως είναι ο αγγλικός όρος) είναι το 10% εκείνης της λήψης. Κάτι που σημαίνει ότι σε μία σύνδεση των 50 Mbps, η ταχύτητα αποστολής δεδομένων είναι στα 5 Mbps και αντίστοιχα σε μία των 100 Mbps είναι στα 10 Mbps.

Η πρακτική του 10 προς 1 χρησιμοποιείται εκτενώς τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η μόνη εξαίρεση είναι η Inalan που προσφέρει συνδέσεις συμμετρικών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα αποστολής είναι ίδια με εκείνη της λήψης, δηλαδή σε μία σύνδεση των 200 Mbps το upload αλλά και το download φθάνει στα 200 Mbps.

Για τους περισσότερους χρήστες, το upload δεν έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία καθώς είναι «καταναλωτές» περιεχομένου κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη λήψη δεδομένων (σ.σ. πόσο γρήγορα «κατεβαίνει» ένα αρχείο ή «φορτώνει» μία σελίδα ή παίζει μία ταινία σε μία υπηρεσία streaming). Όμως, για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το upload έχει εξίσου μεγάλη σημασία.

Στο παρελθόν, μία εταιρεία παραγωγής περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, μία διαφημιστική, έφτιαχνε ένα video για έναν πελάτη τους και του το έστελνε ταχυδρομικώς αποθηκεύοντας σε ένα DVD ή ένα USB stick. Υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων όπως το WeTransfer ή το Mega ή ακόμη και cloud εφαρμογές όπως το OneDrive άλλαξαν τα δεδομένα καθώς επιτρέπουν στον χρήστη να «ανεβάσει» ένα μεγάλο αρχείο στο Διαδίκτυο και να αποστείλει ένα link στον χρήστη που θέλει να το στείλει.

Ταχύτερη αποστολή δεδομένων

Το πρόβλημα είναι πως αν μιλάμε για ένα αρχείο της τάξεως του 1 GB το «ανέβασμα» στο WeTransfer με μία σύνδεση 100 Mbps, άρα με τo upload στα 10 Mbps μπορεί να απαιτήσει πολλές ώρες. Ακόμη και σε μία σύνδεση FTTH των 300 Mbps με το upload στα 30 Mbps, ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά. Χρονικό διάστημα που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλά παράπονα από τους Έλληνες χρήστες που ζητούν μεγαλύτερο upload. Κάτι που αναμένεται να δούμε, πάντως, σχετικά σύντομα καθώς η Cosmote ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής και θα ξεκινήσει να προσφέρει σε χονδρική και λιανική ταχύτητες σύνδεσης όπου το upload θα είναι στο 50% του download. Τουλάχιστον για τις συνδέσεις από 300 Mbps και πάνω Δηλαδή, σε μία σύνδεση στα 300 Mbps το upload θα είναι στα 150 Mbps, σε μία των 500 Mbps στα 250 Mbps και σε μία του 1 Gbps στα 500 Mbps. Επιπλέον, θα υπάρχει διαθέσιμη και σύνδεση των 3 Gbps με το upload στα 1,5 Gbps. Και έπεται συνέχεια καθώς έρχονται μέσα στα επόμενα χρόνια συνδέσεις στα 10 Gbps.

Η Cosmote έχει καταθέσει τη σχετική πρόταση της στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που με τη σειρά της την έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Αλλά γενικώς η αίσθηση είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκριθεί η αλλαγή και η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα προχωρήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η αλλαγή που σκοπεύει να κάνει η Cosmote αφορά τη χονδρική διάθεση αυτό σημαίνει ότι και οι βασικοί ανταγωνιστές της (Vodafone, Nova) θα μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες ταχύτητες λήψης στους συνδρομητές του που χρησιμοποιούν το δίκτυο FTTH της Cosmote. Όπως και αναμένεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις όσον αφορά στις συνδέσεις χονδρικής που παρέχουν μέσω των δικών τους υποδομών.

Επίσης, χρήζει επισήμανσης ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή η αλλαγή αυτή να αφορά τις συνδέσεις από 300 Mbps και άνω. Και αυτό επειδή οι συγκεκριμένες συνδέσεις θα είναι εκείνες που θα μπορούν να επιδοτηθούν μέσω του επερχομένου Gigabit voucher, της νέας δράσης επιδότησης της ζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης