TECH

FTTH: το κυβερνητικό στοίχημα για την επέκταση της χρήσης συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων

FTTH: το κυβερνητικό στοίχημα για την επέκταση της χρήσης συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων

Σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα της επέκτασης της χρήσης των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου να ασκεί πιέσεις προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών.

Χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου είναι η συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του κ. Παπαστεργίου και των επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Όμως, στη συνάντηση εκτός των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων των τριών «παραδοσιακών» παρόχων (Cosmote, Vodafone, Nova) συμμετείχε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης. Η ΔΕΗ αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της δίκτυο FTTH μέσω του εναέριου δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της χονδρικής διάθεσης ευρυζωνικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου σε απάντηση του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου, Γιώργου Νικητιάδη, συνολικά, οι επενδύσεις των εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Και τόνισε ότι ως το 2026 οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση γραμμών fiber to the home ως εξής: η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000.

Με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη χώρα ανέρχεται σε 4,8 εκατ. θα έλεγε κανείς ότι μέχρι το 2026 θα έχει καλυφθεί το σύνολο της Ελλάδας. Όμως, στην πραγματικότητα αναμένεται να υπάρχει μία υπερκάλυψη. Υπενθυμίζεται ότι Cosmote, Vodafone και Nova έχουν «μοιραστεί» το μεγαλύτερο -και πιο εμπορικό- κομμάτι του υφιστάμενου δικτύου χαλκού προκειμένου να το αναβαθμίσουν. Όμως, η Nova έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου FTTH και σε άλλες περιοχές, ενώ προφανώς το δίκτυο της ΔΕΗ θα αφορά και περιοχές όπου έχουν ήδη αναπτύξει υποδομές -απλά επίγειες- άλλοι πάροχοι. Όσον αφορά στις περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον, αυτές θα καλυφθούν μέσω δράσεων όπως το UFBB, η οποία έχει ξεκινήσει μεν να υλοποιείται αλλά όχι σε όλο το εύρος. Ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός ότι η ΔΕΗ δείχνει να επικεντρώνεται σε περιοχές που σκοπεύουν να αναπτύξουν δίκτυο η Vodafone και η Nova.

Πάντως, ο κίνδυνος της υπερκάλυψης δείχνει να υπάρχει αν και εκεί μπορεί να υποστηρίξει κάποια πλευρά ότι αν υπάρξει ανταγωνισμός στις υποδομές, θα υπάρξει και μείωση των τιμών στη λιανική.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως αν και η κάλυψη κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα, καθώς έχει ήδη φθάσει στο 40%, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η ζήτηση είναι μόλις στο 9%-10% των συνολικών συνδέσεων της χώρας.

Αν και οι συνδέσεις FTTH προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και κορυφαία εμπειρία, οι καταναλωτές δεν τις προτιμούν θεωρώντας τις τιμές τους ακριβές. Αυτό είναι το έτερο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η αλλαγή του μοντέλου χρεώσεων στη χονδρική διάθεση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ των παρόχων επί του θέματος. Η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ ίσως αλλάξει τα δεδομένα αλλά οι περισσότεροι ποντάρουν στην έλευση του Gigabit voucher. Μέσω του Gigabit voucher, που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθέτησης, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80 εκατ. ευρώ. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δράσης εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.