TECH

Από Σεπτέμβριο οι εξελίξεις για τις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTH)

Από Σεπτέμβριο οι εξελίξεις για τις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTH)

Οι καλοκαιρινές διακοπές επιβραδύνουν τους ρυθμούς σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και οι τηλεπικοινωνίες δείχνουν να είναι ένας από τους αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με την προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) να αναβάλλονται για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμο αναφορικά με την έναρξη της επόμενης δράσης ενίσχυσης της ζήτησης στο FTTH, το γνωστό ως Gigabit Voucher.

Όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και του μειωμένου ενδιαφέροντος που θα υπήρχε, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μετά, θα είναι θέμα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν τις προσφορές τους προς τους καταναλωτές, ενώ πρέπει και να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο αναφορικά με τους δικαιούχους.

Ενδεχομένως, στους δικαιούχους να έχουν προτεραιότητα οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις τα κτίρια των οποίων έχουν αξιοποιήσει τη δράση «Smart Readiness» που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» 120.000 κτιρίων της χώρας, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών. Πρόκειται για μια δράση, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το θέμα με το Smart Readiness είναι ότι τα λάθη που έγιναν στον αρχικό σχεδιασμό (π.χ. απαιτείτο να έχει δικό της ΑΦΜ μία πολυκατοικία) είχαν ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά περιορισμένο, παρά το γεγονός ότι η αναβάθμιση δεν αφορά μόνο τη δημιουργία υποδομών για FTTH συνδέσεις αλλά και για άλλες μελλοντικές λύσεις όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος και ύδρευσης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΚτΠ επιδιώκουν να επιταχύνουν την υλοποίηση της δράσης αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση.

COSMOTE-FTTH_3.jpg

Προς μείωση οι τιμές;

Το Gigabit Voucher αναμένεται να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κόστος απόκτησης μίας σύνδεσης FTTH που θεωρείται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στην ενίσχυση της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα απόκτησης μίας γραμμής FTTH ανέρχονται στα 2,5 εκατ. αλλά ο αριθμός των συνδέσεων δεν ξεπερνά τις 500-550 χιλιάδες και η τιμή να θεωρείται ο βασικός λόγος.

Στη μείωση των τιμών αναμένεται να συνεισφέρει και η νέα πολιτική χονδρικής που πρόκειται να εφαρμόσει ο ΟΤΕ -μετά τη σχετική συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων- και τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας ΔΕΗ, το εναέριο δίκτυο FTTH της οποίας αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, επίσης, από το φθινόπωρο με τιμές χονδρικής αρκετά χαμηλές. Η ΔΕΗ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα δραστηριοποιηθεί στη χονδρική διάθεση αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επεκταθεί σύντομα και στη λιανική.

Παράλληλα, πάντως, επεκτείνονται και τα δίκτυα FTTH. O όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2024 επέκτεινε το δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους της χώρας και συνολικά έχει φθάσει σε πάνω από 150 δήμους.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έργα για δίκτυα FTTH έχουν ξεκινήσει και σε μεγάλους δήμους της χώρας για τους οποίους υπήρχαν παράπονα για καθυστερήσεις όπως είναι ο Βόλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ