«Εκτοξεύτηκε» η ζήτηση για γραμμές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι το 2021
Με τη ζήτηση για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home - FTTH) να «εκτοξεύεται» κλείνει το 2021 καθώς ο συνδυασμός της ενίσχυσης των διαθέσιμων γραμμών για αναβάθμιση με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω της COVID-19 και της τηλεργασίας να παίζουν καταλυτικό ρόλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν την επιδότηση των 360 ευρώ που προσφέρεται μέσω της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) άγγιξε τις 64.000 όταν το αντίστοιχο νούμερο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) ήταν κοντά στις 18.000, ενώ το 2019 ήταν λίγο πάνω από 3.500 και το 2018 δεν είχαν ξεπεράσει τα 200. Συνολικά, μέχρι τώρα τα κουπόνια που έχουν δοθεί μέσω της δράσης SFBB ξεπερνούν τις 85.500.
Όπως εκτιμά στο CNN Greece ο Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, η αύξηση της ζήτησης προέρχεται από την διεύρυνση των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παράλληλα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έδωσαν έμφαση στην επέκταση των σχετικών υποδομών.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών γραμμών που μπορούν να αναβαθμιστούν σε συνδέσεις FTTH εκτιμάται ότι κινείται κοντά στα επίπεδα των 700.000 γραμμών σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, βάσει και των πρόσφατων ανακοινώσεων που έχουν γίνει από τους παρόχους, και κυρίως από τον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και δράσεων όπως το Ultra Fast Broadband (UFBB) εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 δυνατότητα αναβάθμισης σε FTTH σύνδεση θα παρέχεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός για την Ελλάδα ο στόχος που έχει τεθεί από την ΕΕ για κάλυψη 100% με συνδέσεις 1 Gbps μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον κ. Στάβερη, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δούμε πολύ μεγάλη ενίσχυση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές τόσο όσον αφορά στην επέκταση της διαθεσιμότητας των FTTH συνδέσεων όσο και της πληθυσμιακής κάλυψης με δίκτυα 5G.
Η αύξηση της ζήτησης για FTTH συνδέσεις αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Στάβερη, η δράση SFBB πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ επιπλέον ετοιμάζεται και ία ακόμη δράση με την επωνυμία Fiber Readiness.
Η δράση αυτή αφορά την επιδότηση για την δημιουργία των σχετικών καλωδιακών υποδομών μέσα σε πολυκατοικίες και κτίρια με ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ακολουθήθηκε για το φυσικό αέριο.
Ο στόχος εδώ είναι να μπορεί ένα νοικοκυριό σε μία πολυκατοικία να αποκτήσει πολύ γρήγορα σύνδεση FTTH παρακάμπτοντας τα ζητήματα που ενδεχομένως να υπάρχουν λόγω άρνησης άλλων ιδιοκτητών του κτιρίου να συναινέσουν στην δημιουργία της σχετικής υποδομής.
Πρόκειται για μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση της ζήτησης για FTTH συνδέσεις.
Η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο 2022 και λόγω ότι αναμένεται να υπάρξουν νέες προσφορές και μείωση του κόστους για τις ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να προτιμήσουν να αναβαθμίσουν σε FTTH σύνδεση λόγω της καλύτερης ποιότητας που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Επιπλέον, το FTTH μπορεί να προσφέρει ταχύτητες διακίνησης δεδομένων έως 1 Gbps αν και προς το παρόν οι πάροχοι στην Ελλάδα «σταματούν» στα 200 Mbps.
Ένα ερώτημα είναι πάντως αν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα είναι σε θέση να καλύψουν γρήγορα να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση καθώς αναβάθμιση μίας ευρυζωνικής σύνδεσης σε FTTH έχει αρκετές απαιτήσεις και διαδικασίες.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δούμε ορισμένα νοικοκυριά να επιλέγουν 5G συνδέσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για τη διασύνδεση τους σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Πρόκειται για μία υπηρεσία που αποκαλείται fixed wireless access, την οποία έχουμε αρχίσει να βλέπουμε να κάνει σταδιακά την εμφάνιση της και στην Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση το κρίσιμο ζητούμενο για το 2022 είναι αν θα δούμε κάποιον πάροχο να ξεκινά να προσφέρει συνδέσεις μέσω 5G με απεριόριστο όγκο δεδομένων σε πολύ χαμηλό κόστος. Μία κίνηση που δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.