TECH

Οι ΗΠΑ αναθέτουν σε task force την καταγραφή των drones

Οι ΗΠΑ αναθέτουν σε task force την καταγραφή των drones
Στιγμιότυπο από τουρνουά τένις, τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ, όπου drone, πετούσε πάνω από αθλητές ΑΜΝΑ - EPA/ERIK S. LESSER

Αλλάζουν οι όροι χρήσης των drones στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Oμοσπονδιακή Kυβέρνηση, οι ιδιοκτήτες τους θα είναι σύντομα υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν.

Το Υπουργείο Μεταφορών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει το “πράσινο φως” σε ειδική ομάδα, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, της διαδικασία καταγραφής τους.
Πρέπει να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο ώστε να υπάρχει υπευθυνότητα από την πλευρά των ιδιοκτητών drones.

“Όταν δεν πετούν με ασφάλεια, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες”, είπε ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας”, Μάικλ Χουέρτα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος δήλωσης των drones καθώς και ποια στοιχεία των ιδιοκτητών τους θα χρειαστούν.

Μικρά drones, που παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας, και ζυγίζουν λιγότερο από 25 κιλά αποτελούν πονοκέφαλο που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, πιλότοι αναφέρουν 100 περιστατικά το μήνα μη ασφαλούς και χωρίς κανόνες «πτήση» drones. Τον περασμένο Αύγουστο πιλότοι ανέφεραν ότι στα 100 πόδια πέρασαν μέσα από droneς. Tα drones που πετούν τόσο κοντά στα αεροσκάφη μπορούν εύκολα να σφηνώσουν σε μία μηχανή ή να συγκρουστούν στο παράθυρο του πιλότου. “Εάν οι πολίτες που αγοράζουν drones, αναγκάζονται να τα δηλώσουν τότε οι αρχές θα γνωρίζουν και τους παραβάτες”, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στη συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς των “κακών” ιδιοκτητών καθώς αυτοί, εξ αρχής δεν πρόκειται να τα δηλώσουν.

Οι πιλότοι αεροσκαφών δήλωσαν ότι και αυτοί επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας που θα αποφασίσει πώς θα γίνεται η δήλωση των drones.

Από τους πολίτες που ήδη έχουν drones, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει την αναδρομική δήλωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους. Αν και δεν προσδοκά ότι όλοι θα ανταποκριθούν, εκτιμά ότι αρκετοί από αυτούς θα συμμορφωθούν, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις ΗΠΑ θα αγορασθούν, την περίοδο των εορτών που έρχονται ένα εκατομμύριο ή και περισσότερα drones.

Από τη διαδικασία δήλωση θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα drones που είναι παιχνίδια ή κάποια άλλα που δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Τον τελευταίο μήνα τα drones προσγειώθηκαν σε δύο αθλητικά γεγονότα. Το ένα στο Τουρνουά Τένις (US OPEN) και το άλλο στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Τον περασμένο Ιούλιο πέντε drones εμπόδιζαν επί 20 λεπτά τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να ρίξουν νερό σε μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε αυτοκινητόδρομο στην Καλιφόρνια.

U.S. announces task force aimed at mandatory drone registration
By, Rene Marsh and Thom Patterson, CNN