Το μυστήριο του τέλεια διχοτομημένου βράχου στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας - Οι βασικές θεωρίες
Ο βραχώδης σχηματισμός Al Naslaa στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, αποτελείται από δύο μεγάλα κομμάτια ψαμμίτη που χωρίζονται στη μέση με ένα μυστηριώδες, λεπτό διάκενο, τόσο ευθύγραμμο και λείο, που μοιάζει να έχει κοπεί με λέιζερ.
Ο σχηματισμός έχει ύψος περίπου 6 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς σχηματίστηκε το παράξενο κενό μεταξύ των δύο όγκων, αλλά φαίνεται να είναι φυσικής προέλευσης, σύμφωνα με το Live Science. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες που εξηγούν τον χωρισμό του βράχου στη μέση, μία εκ των οποίων υποστηρίζει ότι το κενό δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της τεκτονικής των λιθοσφαιρικών πλακών.
Ο Al Naslaa βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη και άνυδρη περιοχή της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας που κατά καιρούς υφίσταται τεκτονικές μετατοπίσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια ξαφνική μετακίνηση του φλοιού της Γης μπορεί να έχει μετατοπίσει και διασπάσει τον Al Naslaa, ο οποίος είναι από ψαμμίτη, πέτρα που είναι στρωματοποιημένη και επομένως σχετικά εύθραυστη. Αλλά κάτι πρέπει στη συνέχεια να έχει γυαλίσει το διάκενο, καθώς μια ρωγμή που προκύπτει από την κίνηση πλακών κάτω από το πέτρωμα είναι απίθανο να βγει τόσο ομαλή.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι για χιλιάδες χρόνια μετά τη διάσπαση του βράχου, ο άνεμος και το νερό έπιασαν δουλειά στα δύο μισά του. Το νεοδημιουργηθέν χάσμα μπορεί να δημιούργησε ένα κανάλι για τους ανέμους που μετέφεραν άμμο και άλλα λειαντικά σωματίδια, τα οποία σταδιακά διέβρωσαν τις δύο πλευρές του βράχου μέχρι να γίνουν απόλυτα λείες.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο Al Naslaa χωρίστηκε στη μέση ως αποτέλεσμα παγωμένου νερού και επεκτεινόμενων μικρών ρωγμών στο βράχο, σε μια ψυχρή περίοδο πριν από χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι μικρές ρωγμές μπορεί τελικά να ενώθηκαν μεταξύ τους και να άνοιξαν το ευθύγραμμο χάσμα που βλέπουμε σήμερα, όταν η ψυχρή περίοδος έφτασε στο τέλος της, λιώνοντας το νερό στο χάσμα.
Τα δύο βάθρα του
Κάθε ένας από τους δύο όγκους του Al Naslaa στέκεται πάνω σε ένα μικρό βάθρο, κάνοντας τον σχηματισμό να μοιάζει σαν να αιωρείται. Αυτά τα βάθρα είναι φυσικά, και ιδιαίτερα συνηθισμένα στα τοπία της ερήμου. Γνωστά ως «βράχοι μανιτάρια», συνήθως προκύπτουν από ανέμους που φυσούν πιο γρήγορα κοντά στο έδαφος από ό,τι ψηλότερα.
Τα δύο κομμάτια Al Naslaa φέρουν επίσης πετρογλυφικά, δηλαδή σύμβολα και εικόνες χαραγμένα στο βράχο. Οι ερευνητές έχουν καταγράψει χαράξεις αλόγων, αγριοκάτσικων και ανθρώπων ηλικίας χιλιάδων ετών στον Al Naslaa, αλλά το πότε ακριβώς έγιναν παραμένει μυστήριο.