Τουρισμός ευεξίας 2019: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στα Βαλκάνια με φυσικές ιαματικές πηγές
Με γνώμονα τις... φυσικές ιαματικές πηγές φαίνεται ότι οργανώνουν το επόμενο ταξίδι εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό φανερώνουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ευεξίας, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του «τουρισμού ευεξίας» ανέρχεται στα 562 δισεκατομμύρια ευρώ και παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 6,4% ετησίως – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που ακμάζει τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει στην ανάδειξη νέων προορισμών που έχουν φυσικές ιαματικές πηγές και λουτρά με νερά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πλέον πολλές περιοχές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό που αποτελούν πόλο έλξης ταξιδιωτών, που επιζητούν στις διακοπές τους στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σε κάποια τέτοια ιαματική πηγή ή έστω σε κάποιο κέντρο ευεξίας με spa. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών, βρίσκονται πολλές χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες μάλιστα έχουν αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουριστικό αυτό τομέα και έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ευεξίας για τους επισκέπτες τους.
Βουλγαρία: Σαντάνσκι
Η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες που έχουν βασίσει την οικονομία τους σε αυτό το είδος τουρισμού. Μόλις 20 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκεται το Σαντάνσκι, ένα παραθεριστικό κέντρο στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας, που φημίζεται για τα ιαματικά νερά της περιοχής, τα οποία αγγίζουν σε θερμοκρασία ακόμα και τους 38οC. Λίγο χιλιόμετρα πιο πάνω, το Κιουστεντίλ είναι ένας ακόμα δημοφιλής προορισμός της χώρας, γνωστός για τα ρωμαϊκά λουτρά, αλλά και για τα τούρκικα χαμάμ.
Ρουμανία: Baile Herculane
Η Ρουμανία δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο με τους προορισμούς ευεξίας, καθώς διαθέτει μία από διασημότερες λουτρόπολεις, γνωστή και ως «δώρο των θεών». Πρόκειται για την πολύ καλά οργανωμένη Baile Herculane, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» μιας καταπράσινης κοιλάδας με καταρράκτες και λίμνες στην περιοχή Κάρας-Σεβερίν. Σύμφωνα με τους ντόπιους, το ιαματικό νερό της περιοχής είναι θαυματουργό για μυοσκελετικά, ρευματικά, αναπνευστικά, ακόμη και οφθαλμολογικά προβλήματα. Προτείνουν, μάλιστα, και «βουτιές» στις υπαίθριες καυτές ιαματικές μπανιέρες που έχουν δημιουργηθεί δίπλα στο ποτάμι Μπάρζαβα, ακόμη κι αν χιονίζει!
Ουγγαρία: Széchenyi Bath
Η πρωτεύουσα της χώρας, η Βουδαπέστη, φιλοξενεί το μεγαλύτερο spa θερμών πηγών της Ευρώπης και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της πόλης. Πρόκειται για το Széchenyi Bath, το οποίο διαθέτει 18 πισίνες, δέκα δωμάτια σάουνας και ένα χαµάμ! Εκεί, χιλιάδες ντόπιοι, αλλά και τουρίστες, χαλαρώνουν, όχι μόνο στα ιαματικά νερά του τεράστιου συγκροτήματος ευεξίας, αλλά και παίζοντας σκάκι! Οι Ούγγροι έχουν εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό πλούτο της πόλης, αν σκεφθεί κάποιος ότι κάθε μέρα, περίπου 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικού νερού, µε θερμοκρασία 21-78°C, αναβλύζουν από τις 118 πηγές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας, περίπου 1,5 ώρα απόσταση από τη Βουδαπέστη, υπάρχουν και τα θερμά λουτρά του Egerszalok με τις φυσικές ασβεστολιθικές πισίνες από αλάτι, οι οποίες θυμίζουν αρκετά το Παμούκαλε στη νοτιοδυτική Τουρκία, με τις φυσικές πισίνες που περιέχουν νερό με ανθρακικά ορυκτά.
Σερβία: Πρόλομ Μπάνια
Σε ρυθμούς τουρισμού ευεξίας κινούνται και στη Σερβία, η οποία διαθέτει τουλάχιστον 40 λουτροπόλεις, εκ των οποίων λίγες διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Το διασημότερο ιαματικό λουτρό της χώρας είναι το Πρόλομ Μπάνια και βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ράνταν στη Νότια Σερβία, ενώ δημοφιλείς προορισμοί για τις θερμές πηγές τους είναι και το Λούκοφσκα Μπάνια, σε υψόμετρο 700 μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές ή σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αυτές, υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες με δικά τους spa και κέντρα ευεξίας σε εσωτερικούς χώρους για κάθε πορτοφόλι. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, οι οποίες ποικίλλουν από τοποθεσία σε τοποθεσία, τόσο σε κάποια εγκατάσταση ξενοδοχείου, όσο και σε κάποιο δημόσιο λουτρό.